Her kommer byens nye utekontorer

Disse studentene sørger for at du kan sitte ute å jobbe – midt i byen! Og ja, du får både strøm, internett og tak over hodet.  

Tekst Sissel Fantoft Foto Fartein Rudjord

Har du ofte tenkt at det kunne vært deilig å jobbe utendørs? Kanskje særlig når været viser seg fra sin beste side? Nå kan du faktisk gjøre det! I Kjeld Stubs gate og Øvre Slottsgate bygges det nemlig egne utekontorer, som alle er velkomne til å bruke.

Utekontorene er et av de første prosjektene i Bilfritt byliv som realiseres. Målsettingen er å skape en grønnere og mer levende by, med hyggelige møteplasser i gatene i Kvadraturen. Utekontorene er, på oppdrag fra Bymiljøetaten, tegnet av studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen.

– Vi har vært en gruppe med ni studenter både fra arkitektur- og designlinja. Vi har jobbet med dette ved siden av studiene, og fått veiledning fra lærerne underveis, forteller Martin Tosterud.

Sammen med Mira Hahn, Stina Skavlan og Nikolai Røsæg har han møtt frem i Kjeld Stubs gate like ved rådhuset for å fortelle hva prosjektet går ut på. Alle fire begynner på sitt masterstudium i arkitektur til høsten. Studentene fikk fritt spillerom til å tolke oppgaven slik de ønsket.

– Når Bymiljøetaten fjerner parkeringsplasser i sentrum frigjøres det arealer. Dette prosjektet handler om å bruke disse arealene på nye måter, sier Tosterud.

Nikolai Røsæg og resten av studentene gleder seg til å se hvem som tar i bruk utekontorene de har tegnet og bygget.

Vil at folk skal velge utekontor

Etter mange timer med idémyldring landet studentene på en idé om et 6,5 meter langt bord med to frittstående moduler på hver side.

– Vi jobbet lenge med å finne en inngang til utekontorene: Hvordan kan vi invitere folk til å sette seg ute i gata og jobbe? sier Røsæg.

– Det holder ikke bare å sette ut noen kontormøbler, vi må lage et hyggelig sted hvor folk føler at de kan sitte en stund, legger Hahn til.

I dag trenger mange bare strøm, tilgang til internett og et godt sted å sitte for å kunne jobbe.

– Derfor har vi hatt en strategi om å legge til rette for ulike typer bruk over ulike tidsintervaller, slik at det forhåpentligvis blir lettere for folk å bruke utekontorene. Terskelen for å sette seg ned i to minutter for å ta en telefon er lav. Neste terskel er å sette seg og spise lunsj, og den blir lavere når noen allerede sitter der. Etter hvert vil det kanskje føles naturlig å bli sittende med pc’en i et par timer og jobbe, håper Tosterud.

Langbordet, sitteplassene og de to frittstående modulene er bygd opp av stablede tømmerstokker. Over bordet er det tak, og under taket spennes et seil som strekker seg utover langbordet.

Utekontor selvforsynt med strøm

Kjeld Stubs gate og Øvre Slottsgate er dekket av malte prikker i ulike farger der langbordene står. Det vil fortsatt være mulig for biler å passere, men tanken er at prikkene skaper et skille slik at bilførerne kjører mer forsiktig.

– Siden det er parkeringsutkjørsler og vareleveringer i begge gatene kan de ikke stenges for trafikk – brannbiler må også kunne komme frem. Det er likevel et poeng å gjøre gatene mindre attraktive for bilister, og vi håper at prikkene vil føre til at gatene oppleves som et annet rom, sier Skavlan.

Kontorene får både internett-tilgang samt vanlig strømuttak og usb-uttak som alle som ønsker kan bruke.

 

Vi håper bidraget vårt vil bli hyggelige møteplasser som blir brukt av mange.

Martin Tosterud

 

– Her kan man både få strøm til pc’en og lade telefonen. Taket er dekket med solcellepaneler slik at utekontorene er selvforsynte med strøm, forteller Tosterud.

Studentene er helt på linje med Oslo kommunes ønske om å skape et mer levende sentrum med færre biler.

– Vi kom syklende hit i dag alle fire. Vi håper bidraget vårt vil bli hyggelige møteplasser som blir brukt av mange, sier Tosterud.

For de aller fleste av studentene i gruppa er utekontorene det første de har tegnet som bli realisert.

– Det er en morsom og temmelig eksklusiv erfaring å debutere med et prosjekt midt i Oslo sentrum. Vi har tro på dette og har jobbet hardt for å få det til, legger han til.

Torsdag 29. juni klokka 18 blir det åpning av langbordet i Kjeld Stubs gate, og alle som har lyst kan bli med på åpningsfesten.

– Det blir spennende å se hvordan utekontorene blir brukt. Jeg gleder meg til å rusle forbi og se hvem som sitter der, sier Nikolai Røsæg.