Kjenner du igjen byens første offentlig tilgjengelige park?
Vi må tilbake til 1760-årene for å finne Oslos første offentlig tilgjengelige park. Visste du at den også regnes som byens første slottspark?
I krysningen mellom Prinsens gate og Strandgata står lindetrærne fortsatt på rekke. Paléhaven var Oslos første offentlig tilgjengelige park, men nå er det ikke mye gress igjen. Legg merke til at dette var byens første offentlig tilgjengelige park, mens Børsparken var den første offentlige parken.
Parken på sjøsiden av Oslo S ble anlagt og åpnet for publikum i 1760-årene av Christan Ancher. Han var byggherre for Paléet i Christiania, som lå mellom Jernbanetorget og Oslo Børs. Paléet har blant annet fungert som Norges tredje kongebolig, og parken har fungert som landets første botaniske hage og skolehage. Området fungerte som botanisk hage før Universitetets botaniske hage på Tøyen ble grunnlagt i 1814. Mellom 1810 og 1813 sådde botanikeren Martin Flor 956 arter i Paléhaven.
1. november 1784 ble Norges første varmluftsballong sluppet opp fra Paléhaven av Bernt Anker. I Paléhaven har det også tidligere vært et orangeri (drivhus), en åttekantet paviljong og et lysthus nede ved sjøen. Bygningene har blitt revet og parken har gradvis krympet med årene, blant annet på grunn av utbygging av Strandgaten.
I dag er området mellom Østbanehallen og Operaen bedre kjent som Christian Frederiks plass, eller Plata på folkemunne.
Kilder: Wikipedia/Oslo Byleksikon