– Jeg tror ikke folk er klar over at de kan fiske rett utenfor blokka si

Fiskeentusiast Lars Nilssen vil ikke snakke veldig høyt om byens «hemmelige» fiskeplasser. Men et hot tips er likevel å sjekke ut hva som skjuler seg i Alnaelva.

Tekst Marianne Alfsen Foto Fredrik Naumann

– Alnaelva er en ny oppdagelse for meg. Det er litt sånn «der ingen skulle tru at ørret kunne bu», ler fiskeentusiast Lars Nilssen, og baner seg vei gjennom brennesle, busker og trær ned til vannet i Alnaparken på Furuset, i hjertet av Groruddalen.

 

Fiskested midt i Oslo

Den tidligere gjemte, glemte og forurensede Alnaelva er siden årtusenskiftet gradvis blitt hentet opp i lyset og rehabilitert. Resultatet er en av hovedstadens flotteste friluftslivsområder. Og et gryende fiskeeldorado.

Far og sønn på vei til fiskested i Oslo

Lars Nilssen og Felix Cruickshank Øverli (17) viser hvilken fangst du kan gjøre i Alnaelva!

– Folk forbinder jo ørretfiske med fjellfriske elver og vill natur, men det er fantastiske muligheter for «ekstremt nærfiske» midt i Oslo, fortsetter Nilssen.

Siden 2010 har Nilssen, sammen med kollega Lars Lenth, laget ni sesonger «Lars & Lars» blogg-TV om fisking på VGTV. Det var nettopp byfisking – i Frognerparken – som sparket det hele i gang.

Glad i parklivet? Dra på parksafari i byen! 

Villt og vakkert

– Se her, da, det er jo rene Amazonas! Det er så tøft, altså, sier Nilssen ivrig.

Han liker seg best der parkbeplantningen opphører og vegetasjonen får vokse vilt mellom turveien og elva.

– Det som er kult, er at du føler du er midt i skogen, selv om du er i Norges mest befolkede område. Og så liker fisken seg når nedfallskvister og trær får ligge, og danne kriker og kroker der den kan gjemme seg, forklarer han.

Det er først når T-banen skramler forbi bak trærne på andre siden av elva, at vi minnes på at vi er midt i Norges hovedstad, med industri, blokker og veimaskiner på alle kanter.

Alnaparken er en av fire bydelsparker som er etablert langs den 15 kilometer lange Alnaelva de siste to tiårene, i tillegg til turveien Alnastien. I Alnaparken er det bruer og sittegrupper, parkanlegg og viltvoksende elvebredder, en egen salamanderdam for den rødlistede amfibien, sandvolleyballbane og frisbeegolfbane. Og «hemmelige» fiskeplasser.

– Vi fiskere liker jo egentlig ikke å snakke høyt om hvor de beste fiskeplassene er, ler Nilssen, mens han speider etter liv under vannflaten.

Alnaelva

Alna er med sine 15 km Oslos lengste elv. Den starter i Alunsjøen i Lillomarka i vest og Svartjern i Skedsmo, som etter hvert blir Tokerudbekken fra Skillebekk. På sin ferd gjennom Groruddalen, får den selskap av flere titalls sidebekker, før den ender i rør i Svartdalen og ledes gjennom kulverter og fjelltunnel ut i sjøen ved Lohavn.

Rett utenfor blokka

– Jeg tror ikke folk er klar over at de kan fiske rett utenfor blokka si, sier Felix Cruickshank Øverli (17), og kaster sluken ut i hvirvlene nedenfor fossefallet i den naturskjønne Groruddammen noen kilometer lenger opp i elveløpet, som stod klar i 2013.

– Jeg får nesten alltid fisk her! Får du ikke noe på første eller andre kast, er det bare å gå videre. Her er vannet så grunt, at fisken står stille og venter på mat, den kommer ikke svømmende forbi, fortsetter Felix.

Han vet hva han snakker om. Siden han var 10 år har han vært en ivrig byfisker – i Hovinbekken ved familiens rekkehus på Bjerke og her i Alnaelva.

– Der! Neiiii!

Vi ser ørreten pile ut fra gjemmesteder under steinene i det klare vannet, men bite vil den ikke i dag.

Gutt som fisker i Alnaelva

Felix Cruickshank Øverli (17) skal bli rørlegger og er elev ved Kuben videregående skole på Økern. I fritiden tusler han gjerne hjemmefra for å fiske i Alnaelva og Hovinbekken.

Er det fisk er det liv

– Det kommunen har gjort, med å åpne opp bekker og elveløp som lå i rør, og laget turstier langs vannet, er kjempebra. Og det sier mye om helsetilstanden til elven at det igjen er ville bestander av ørret her, mener Lars Nilssen, som har fått fisk på kroken helt nede i Svartdalen.

Les om flere flotte turer langs byens elver, bekker og vann. 

At fisk er et sunnhetstegn, er vassdragsforvalter Terje Laskemoen i Bymiljøetaten, enig i.

 

For 20 år siden var det dårlig med fisk i Alnaelva, som var fryktelig forurenset. At vill fisk er tilbake, viser at vi lykkes.

Vassdragsforvalter Terje Laskemoen i Bymiljøetaten

 

– For 20 år siden var det dårlig med fisk i Alnaelva, som var fryktelig forurenset. At vill fisk er tilbake, viser at vi lykkes. Derfor setter vi heller ikke ut fisk. Vi vil se hvordan villbestanden utvikler seg over tid, forteller han.

Vent litt med bading

Vannet er renere enn på mange tiår, men Bymiljøetaten anbefaler foreløpig ikke bading i Alnaelva nedenfor riksvei 4.

Søppelfyllinger, industri, kloakk og avrenning fra veiene sendte mange uhumskheter ut i elva gjennom flere tiår.

– Elva er fortsatt under press, fyllingene ligger der under bakken, men for øvrig har vi kommet langt med å minimere de verste forurensningskildene, sier Laskemoen.

10 hovedelver

Oslos hovedelver fra vest til øst:

• Lysakerelva
• Mærradalsbekken
• Hoffselva
• Frognerelva
• Akerselva
• Hovinbekken
• Alnaelva
• Ljanselva
• Ellingsrudelva
• Gjersjøelva

Sportsfiske, ikke matauk

Vann- og avløpsetaten har et overvåkningsprogram, der to av byens hovedvassdrag får en grundig miljøsjekk hvert år.

– Vi undersøker tetthet og forekomst av bunndyr og fisk, noe som forteller oss om den økologiske tilstanden i elva, forteller Laskemoen.

Senere i år er det igjen Alnas tur. I tillegg skal kommunen i år undersøke ørret i Alna og Ljanselva for miljøgifter. Vassdragsforvalteren er spent på resultatet. Kanskje kan han snart gi grønt lys for at fisken i Alna kan spises. Foreløpig er det sportsfiske med fang-og-slipp som gjelder.

Felix Cruickshank Øverli, Lars Nilssen og de andre fiskeentusiastene søker etter kicket det er å kjenne fisken sprelle på kroken. Så kaster de den tilbake i elva igjen – til omkamp.