– Det er gøy at vi som ikke har egen hage også kan dyrke
Ginta Šolyté og Hadrien Copponnex trekker fornøyd opp potet etter potet fra en av dyrkingskassene i Lilleborg kirkepark.
Bydel Sagene har plassert ut 61 dyrkingskasser på 11 ulike steder i bydelen. Hver kasse er adoptert av folk som bor i nærheten. Her kan de dyrke økologiske grønnsaker og blomster til eget bruk.
– Vi har høstet både agurker, tomater, paprika, rødbeter, salat, vårløk, reddiker og poteter med stor suksess. Èn eller to ting har blitt stjålet, ellers har kassa fått stå i fred. Det er ganske fantastisk, med tanke på at den står helt ubeskyttet i en park, sier Hadrien Copponnex. Både han og Ginta Šolyté jobber som IT-ingeniører.
– Vi sitter foran dataskjermen hele dagen, og da er det deilig å komme hit om kvelden og pusle med kassa vår. Vi føler at vi får kontakt med naturen, selv om vi bor i leilighet midt i byen, sier Šolyté.
– Det renser hodet å komme hit. Vi bor bare noen hundre meter unna, og tar oss ofte en tur etter jobben, sier Copponnex.
Alle skal få dyrke
Bydel Sagene plasserte ut de første dyrkingskassene i 2014, og siden har antallet økt fra år til år.
– Vi ønsket å starte dette prosjektet for å se om dyrking på offentlige plasser kunne fungere. Sagene er en tett befolket bydel, og mange bor i små leiligheter uten tilgang til egen hage eller balkong. Vi ville gi Sagenes beboere muligheten til å kunne dyrke sin egen mat, og å skape møteplasser på tvers av kulturer og generasjoner, forteller miljøkonsulent Helene Lo Cascio Sætre i Bydel Sagene.
Bydelen stiller med kasse og jord, og alle som har lyst kan søke om å adoptere en kasse.
De som bor nærmere enn 500 meter fra et av stedene hvor kassene står blir prioritert.
– Man kan dyrke hva man vil, så lenge det er helt økologisk. Så har man selv ansvar for å vanne, luke og stelle kassene sine, sier hun.
Kassene er snekret av Grünerløkka snekkerverksted, og prosjektet har blitt støttet av Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Sparebankstiftelsen.
– Det er så mange fordeler med urban dyrking: Bedre helse, større bevissthet rundt matproduksjon, og i et miljøperspektiv kan prosjektet kobles til reduksjon av energibruk, klimagassutslipp, sprøytemidler og vannforbruk knyttet til industriell produksjon av mat. Det bidrar også til forbedring av luftkvaliteten, styrking av det biologiske mangfoldet, støydemping og klimatilpasning ved økt fordrøying av regnvann, sier Sætre.
Det er jo så mye poteter her at jeg tror vi får invitere naboene på middag.
Ginta Šolyté
Deler på frø
Ginta Šolyté og Hadrien Copponnex forteller at de har fått et nært forhold til de som har adoptert de andre kassene i Lilleborg kirkepark.
– Vi hadde felles dugnad da kassene og jorda ble levert, og siden har vi opprettet vår egen Facebook-gruppe hvor vi gir beskjed hvis vi for eksempel skal reise bort og trenger hjelp til vanning, eller hvis vi har frø til overs. Det er sosialt og hyggelig, sier Šolyté mens hun trekker opp enda en stor potet fra kassa.
– Det er jo så mye poteter her at jeg tror vi får invitere naboene på middag, sier hun begeistret.
– Kanskje vi kan lage Tartiflette, en spesialitet fra de franske Alper hvor jeg kommer fra, som består av poteter, løk, bacon og reblochon-ost. Det er veldig godt, sier Copponnex.
Paret fikk sin første kasse i fjor, etter at Ginta Šolyté så et oppslag fra Bydel Sagene i sin lokale blomsterbutikk, og sendte inn en søknad.
– Vi har prøvd oss litt frem, og synes det er veldig gøy å se hva vi klarer å få til av grønnsaker. Salat og poteter er det vi har hatt aller størst suksess med, sier hun.
– Jeg hadde overhodet ingen erfaring med dyrking før dette, men har blitt veldig engasjert etter at vi fikk vår egen kasse. Det er absolutt verdt tiden vi investerer, sier Copponnex.
Smaker bedre med selvdyrket mat
Rett ovenfor Lilleborg kirkepark ligger Oskar Braaten barnehage, og barna følger ivrig med i hvordan det spirer og gror i kassene.
– Vi føler litt ekstra ansvar for å ta godt vare på kassa siden vi vet at barna følger med. Urban dyrking kommer mer og mer, jeg vet om flere lignende prosjekter i andre bydeler. Det er gøy at vi som ønsker å bo i byen også har mulighet til å dyrke våre egne grønnsaker, selv om vi ikke har hage, sier Šolyté, som har fått et nytt syn på grønnsakene hun kjøper i butikken etter at hun begynte å dyrke selv.
– Jeg har fått mye større forståelse for hvor lang tid det tar før grønnsakene er klare til å høstes. I vår urbane tilværelse har vi kanskje glemt litt hva som skal til, det er så lettvint å plukke med seg det man trenger i butikken, sier hun.
– Og grønnsakene smaker så mye bedre når man har dyrket dem selv! sier Hadrien Copponnex.
Har du lyst til å søke om å adoptere en egen dyrkingskasse?
Her kan du se hvordan du går frem og søker!