Forvandler slitne møbler til eksklusivt design

Katerina Medbøe Eriksen inspirerer deg til å tenke gjenbruk før du kaster de gamle tingene dine. Lær hvordan de gamle møblene kan forvandles til designperler!

Tekst Signe Marie Sørensen Foto Fartein Rudjord

– Oi, bare vent litt, sier Katerina og løper bort for å forhindre en eldre mann i å ta med seg en kaffekanne.

– Det var jo ikke så lett å vite at den var vår, ler hun og ser utover utvalget av gratis møbler, sportsutstyr og leker.

Katerina Medbøe Eriksen er en av gründerne bak det nyoppstartede gjenbrukskonseptet, Omattatt. Hun har tidligere vært med på å bygge opp sosialentreprenøren Kompass & Co og har et brennende engasjement for ungdomsarbeid og miljø. Det er nettopp dette Omattatt er bygget på. Med hjelp fra vanskeligstilte ungdommer fra Kompass & Co, gjør designere slitne tredjesorteringsmøbler til eksklusive designskatter. Under Ombruksuka i november rigget de seg til i enden av ombrukshallen på Haraldrud gjenbruksstasjon, hvor de stilte ut noen av designprosjektene. Gjenstandene blir auksjonert bort under en digital auksjon i desember. Følg med på Facebook-siden til Omattatt for når auksjonen blir.

– Vi vil gi disse tingene et skikkelig løft og en reell markedsverdi. Vår visjon er å skape en bærekraftig arbeidsplass for mange, forteller hun.

Eirik Vigerust, som jobber med utvikling av tjenester i Renovasjonsetaten, sitter i en av stolene som er levert inn på Haraldrud gjenbruksstasjon

Eirik Vigerust, som jobber med utvikling av tjenester i Renovasjonsetaten, oppfordrer folk til å se muligheten i de gamle tingene før du vurderer å kaste dem.

Tester interessen for gjenbruk

Ombrukshallen er et samarbeid mellom Renovasjonsetaten og Omattatt. Hver dag får Renovasjonsetaten inn store mengder varer til gjenbruksstasjonene. På tross av godt samarbeid med blant annet Fretex, Uff og Marita Stiftelsen, ender dessverre likevel mange brukbare ting med å bli kastet. Nå håper de at folk vil se verdien i disse tingene også.

– Vi er opptatt av at ressursene som kommer inn blir utnyttet, sier Eirik Vigerust, som jobber med utvikling av tjenester i Renovasjonsetaten. Han er en av arrangørene bak Ombruksuka.

I løpet av uka ble det hentet i underkant av 4000 tonn møbler fra ombrukshallen.

– Å reparere og gi ting ny verdi, slik Omattatt gjør, er helt i tråd med våre verdier, sier han og håper det kan inspirere flere til å bli bevisste på eget forbruk og til å se potensialet i utdaterte ting.

Fornøyde skattejegere

Jon Henrik Granli var en av dem som fant veien til ombrukshallen på Haraldrud. Denne gangen for å lete etter hyller, men han er stadig vekk på jakt etter noe fint til seg selv eller fine ting som han kan selge videre.

– Det var masse fint der borte, sier han og peker mot de redesignede møblene til Omattatt.

– Jeg er opptatt av historien i tingene, affeksjonsverdien og ombruk, sier han.

Linda Adolphson har gjort en kreativ vri på kveldens date og har tatt med seg Philip til Haraldrud. De to har allerede funnet flere nyttige ting.

– Jeg leter etter stoler og lamper, men har bare funnet noen gaver til barn. Noen esker til garderoben pluss litt andre greier, sier hun lattermildt.

Linda er lidenskapelig opptatt av redesign og elsker å pusse opp, spraylakkere og lage ting selv på fritiden.

– Du kan for eksempel lage en kul lysestake av et gammelt gelender, tipser hun.

Liten jente viser faren sitt nye lekehus som hun har funnet på gjenbrukssatsjonen
Smarte folk
Flor Maria (5) fant drømmelekehus på gjenbruksstasjon
Redesign og gjenbruk i vinden

Katerina og gjengen i Omattatt har store ambisjoner om å utvide konseptet med alt fra redesignkurs til boligstyling og leasing av møbler. Men det mest nærliggende er kanskje drømmen om verksteder på alle små og store gjenbruksstasjoner i Oslo.

– Et sted man kan reparere, pusse opp eller lage nye ting av det man har fra før av. Hadde det ikke vært hyggelig å kunne ta med barna hit for å fikse eller lage noe en ettermiddag for eksempel? spør hun.

Men før alle ideene settes ut i live, har hun ett viktig råd:

– Se under overflaten og husk at møbler er natur. Det er tre, det er skinn og det er mineraler. Vi må endre forbruket nå og ta vare på tingene, sier hun.

Katerinas fem redesigntips:

  1. Før du behandler trematerialer, vask godt med rødsprit for å få bort fett og smuss.
  2. Plukk kjedelige furumøbler fra hverandre for å utnytte materialene. Behandle ved å slipe, olje eller vokse.
  3. Bruk deler av et møbel og sett det sammen med et annet. Spennende kombinasjoner kan oppstå.
  4. Sandblås lakkerte metaller for å fornye gammelt nips og lamper.
  5. Bruk møbellinoleum for å freshe opp triste skapdører eller andre flater.