Plukker opp to tonn avfall fra bakken hver eneste dag

Joakim Lindberg og Bengt Jonny Kristiansen fra Vaktmesterkompaniet ser innbyggernes uvaner på nært hold hver natt.

Tekst Signe Marie Sørensen Foto Oda Hveem

Klokken nærmer seg elleve søndag kveld når vi møter Joakim og Bengt ved tigeren på Jernbanetorget. Et tykt lag nysnø og gammelt slaps gjør gatene uoversiktlige.

– Feiebilen kan ikke brukes når det er snø og kuldegrader. Det er jo mer effektivt med den, men vi er glade for å kunne bruke kroppen, sier de.

De er enige om at det er mest forsøpling og avfall å plukke opp om sommeren, med sommerglade folk som aldri går hjem for natta. På vinteren oppsøker de bykjernens mest forsøplede steder til fots hver natt. Natt til søndag er verst, mens det er minst avfall natt til  mandag.

De tre nederste tverrgatene til Karl Johan, og Grønlandsområdet fra Brugata til Grønlandsleiret er blant de verste områdene i byen vår.

Bengt Jonny Kristiansen i Vaktmesterkompaniet
Ola bommer på dunken

Hver natt plukkes det opp hele to tonn med avfall fra gatene i Oslos indre kjerne. Ifølge ruskengeneral Jan Hauger i Ruskensekretariatet er tallet basert på hvor mye avfall som har blitt hentet gjennom et helt år av Bymiljøetatens entreprenører. Borettslag har ansvar for avfall på fortauet rett utenfor deres bygg. Statens vegvesen har ansvar for å plukke opp avfall langs deres veier. I tillegg har næringslivet ansvar for sitt og andre private sine ansvarsområder. Med andre ord er det trolig mer enn to tonn som havner utenfor avfallsdunkene hver eneste dag.

Dette er Rusken

Oslo kommunes initiativ for en renere by.

En rekke aktiviteter hvor innbyggerne kan bidra til å rydde byen for søppel.

Sysselsetter mennesker med rusproblemer og som har havnet utenfor arbeidslivet.

Leverandør av Rusken-appen, som brukes til å melde i fra om forsøpling eller overfylte søppelkasser, slik at det blir ryddet opp i.

– Siden avfallet fra avfallsdunkene ikke er sortert på forhånd, men kastes rett på gata, er det ikke mulig å sortere eller resirkulere dette. Med unntak av et pilotprosjekt i Sagene og St. Hanshaugen bydeler, er det ikke satt av ressurser til å kildesortere avfallsdunkene, sier Hauger.

Han understreker at grus og stein ikke er med i opptellingen, og at store gjenstander som forlates på offentlig grunn, heller ikke er med i estimatet.

– Det kan være en sofa som er satt igjen i parken eller en vaskemaskin som er satt ved et returpunkt. Fordi dette er eierløst, så er det eieren av området som må påkoste henting og kasting av dette avfallet, sier ruskengeneralen.

Levende by
Se hva som skjer med den grønne posen din!
Mest avfall på østkanten

Vi runder hjørnet og går inn Storgata mot Gunerius. Utenfor Dovrehallen Restaurant står det tre digre blomsterpotter med avfall og matrester. Bengt og Joakim forteller at den verste forsøplingen skyldes uteliv og festing, i tillegg er det knyttet mye forsøpling til rusmiljøet.

– De tre nederste tverrgatene til Karl Johan, og Grønlandsområdet fra Brugata til Grønlandsleiret er blant de verste områdene i byen vår, sier Bengt.

– Rundt burger- og kebabsjappene, spesielt på Egertorget, er det også skikkelig ille, legger Joakim til.

Se: Slik kan du melde fra om forsøpling

Uvaner vonde å vende

Forsøpling henger også sammen med folks uvaner. Joakim ergrer seg over matstedene som gir ubegrenset tilgang på servietter.

– Det er så enkelt å sette en stopper for den type forsøpling, sier han.

Han ser at mange tar med seg store bunker, bruker én serviett og slipper resten ned på bakken.

– Noen har løst problemet ved å sende med et par servietter, slik at folk ikke har ubegrenset tilgang, sier han.

Bilistene som bare åpner bildøra og lemper ut tomflasker og annet rask på gata, er også et stort problem.

– De kan ikke engang skylde på alkohol eller rus, så det er jo en veldig merkelig ting å gjøre, sier Bengt oppgitt.

Se filmen! Sporveien og Rusken har kjørt en kampanje for å øke bevisstheten rundt forsøpling. På et humoristisk vis – med plakater på holdeplasser, t-baner, trikker og busser – har de på et humoristisk vis presentert de fem ulike forsøplings-arketypene; Glemmer´n, Bommer´n, Stapper´n, Ruller´n og Glipper´n. Målet er å utfordre osloboerne til å tenke seg om.

 

Setter fra seg kaffekopper

Kaffetørste nordmenn ser også ut til å foretrekke å sette brukte begre i vinduskarmer, på små stolper og i busskur – ikke sjelden alle andre steder enn i søppelbøtta.

– Det er jo rart, for det er jo veldig mange søppelbøtter i denne byen, sier Joakim.

Vi går til bort til Brugata. En tom pappkopp står ensom og forlatt på en lav stolpe. De plukker tomflasker, matemballasje, sprøytespisser og tomme Kamagra-papir. Sistnevnte er flytende Viagra som folk bruker i sammenheng med litt for mye alkohol, ifølge Bengt.

– Dette finner vi mye av, sier han og humrer.

Rent til mandag morgen

Selv om de stadig ser slåsskamper på nært hold og har opplevd truende adferd selv, trives Bengt og Joakim med å se byen fra en litt annen side.

– Men det beste med jobben er å se hvor fint det blir når vi er ferdige, sier Joakim som også innrømmer at det er hyggelig når folk roser dem for jobben de gjør.

Oslos gater tømmes gradvis. Noen sjangler lydløst forbi, men de fleste strener av gårde med hendene i lommene og blikket vendt ned. En rød bil ruser motoren bak oss, skyter fart fra Stargate og krysser Grønlands tomme hovedgate. Det er en litt annen bypuls på denne tiden av døgnet. Til morgenen er gatene litt renere igjen.

 

Fakta om forsøpling i Oslo

  • Hver dag kastes to tonn avfall på gata.
  • Mye av forsøplingen er knyttet til økt ferdsel med kollektivtransport.
  • Problemet med forsøpling vokser i takt med innbyggervekst.
  • Det anslås at opp mot 80 prosent av marint avfall stammer fra land.
  • I Oslo er det obligatorisk å kildesortere i hjemmet.
  • Per nå er det ikke ressurser til å kildesortere avfallsdunkene i byen (med unntak av et pilotprosjekt i Sagene og St. Hanshaugen bydeler).
  • Ett av satsingsområdene i Oslos Klima- og energistrategi er økt grad av materialgjenvinning i avfallshåndteringen.
  • Når restavfall samles inn og brennes i produksjonen av fjernvarme gjenvinnes energien og de samlede klimagassutslippene minker.

Sjekk: Slik kildesorterer du ditt eget avfall

Forbrenningsanlegget på Klemetrud
Smart by
Slik kan Oslo kutte CO2-utslippene drastisk