Vinterferie i Oslo? Her kan du dra på mikroeventyr

Du trenger ikke dra ut av Oslo for å oppleve nye eventyr i vinterferien. Bli med friluftsjenta Ina Vikøren på villmarkstur rett utenfor Ring 3.

Tekst Signe Marie Sørensen Foto Krister Sørbø

Det er ettermiddagsrush og travle osloboere strener forbi på vei hjem. Vi kjører fem minutter ut av gryta og opp Grefsenkollveien. Vi tar til høyre til Akebakkeskogen og er straks klare for oppdagelsesferd i Oslomarka. Ina Vikøren, hunden Lukas og den nyadopterte valpen Ailo på ti uker, retter snutene mot den hvitkledde skogsstien.

– Mange tenker at det er stress å komme seg ut etter jobb, men for meg er tur medisin mot stress i en hektisk hverdag, sier Ina.

Det er mange som ikke har vinterferie selv, men ønsker likevel å kose seg litt ekstra med barna som har fri. Da er det viktig å kunne senke terskelen og gjøre det til en enkel rutine.

– Friluftsliv kan være alt fra flere dager i fjellet til en middag i skogen bak huset, sier hun.

Et mikroeventyr er når man går på oppdagelsesferd i «nabolaget». Det krever at man prøver nye destinasjoner og gjerne beveger seg litt utenfor stiene.

Ina Vikøren
Trenger ikke reise bort i vinterferien

Med «20 innenfor 20»-konseptet skal hun gå 20 ulike turer – innen 20 kilometers avstand fra Oslo. Opplevelsene skal dokumenteres på bloggen  turjenter.no  og DNTs nettside ut.no. I starten vil hun ha med seg venner som kjenner terrenget, men i løpet av våren håper hun å kunne ta med seg andre friluftsinteresserte også.

– Vi hadde første turen i Maridalsalpene på lørdag. Det var noe helt annet enn å starte ved foten av et fjell, slik jeg er vant til. Jeg skjønte ikke at vi hadde gått en topptur, for terrenget var så variert og kupert, forteller hun.

Ina forteller at hun har mye å lære om Maridalsterrenget, og vil snart tilbake igjen.

Utforsk Oslo i vinterferien! Se flere tips lenger ned i artikkelen!

Leave the beaten track on av winter break in Oslo

Turen blir ofte litt mer spennende om du våger deg utenfor den opplagte stien.

Ut på mikroeventyr i Oslo

Ina har alltid sekken pakket med spade, kart, ekstra skift og proviant, slik at de små eventyrene aldri er mer enn få minutter unna.

– Et mikroeventyr er når man går på oppdagelsesferd i «nabolaget». Det krever at man prøver nye destinasjoner og gjerne beveger seg litt utenfor stiene. Det handler om å lete og ha det gøy, sier hun.

Hun er overbevist om at små turer som dette kan gi store opplevelser for barn.

– Fremkall eventyrlysten i for eksempel Nord- og Østmarka. Her er det enkelt for småbarnsfamilier med flatt terreng og masse kule koier og DNT-hytter, sier hun.

Jente og kvinne sitter på t-banen med ski
Kollektivt
Så lett reiser du kollektivt til Marka
Å bry seg om naturen

Vi stabber oss gjennom uoppgått terreng med snø opp til knærne. Ina har Ailo på armen mens Lukas mestrer terrenget som en proff.

– Gapahuken skal ligge her et sted, sier hun.

I det fjerne ser vi en blå presenning og noe som ligner en gapahuk. Når vi kommer frem, ser den litt stusselig ut. Plutselig får Lukas øye på noe og løper av gårde. Vi stabber etter og ser en stor gapahuk like under fjellskrenten vi står på. Ina aker ned med Ailo på armen.

– Det var noe annet, ja, sier hun fornøyd og går straks i gang med å fyre opp bålet.

Ina Vikøren og hundene foran bål i Lillomarka. Det er mørk, rosa himmel i bakgrunnen

Kun en busstur fra Oslo sentrum, og noen få meter til fots innover Lillomarka, finner Ina Vikøren en gapahuk. Et perfekt sted for å tenne bål og nyte friluften.

 

Friluftsparadokset

Ina er glødende opptatt av naturvern, i tillegg er hun tidligere alpinist, men står fremdeles aktivt ski, og liker å teste de litt mer ekstreme variantene som speedflying (red. anm.: liten paraglider).

– Friluftsfolk er ofte med på å ødelegge naturen ved å reise så mye. Vi kaller det friluftsparadokset. Derfor tar jeg nesten aldri fly, sier hun.

Derfor er hun opptatt av mulighetene i nærheten. En av de neste turene hun skal på, er turskøytetur med overnatting i enden av vannet. Hun elsker å campe, og anbefaler å overnatte ute vinterstid.

– Vintermørket er helt spesielt, og så får jeg en sånn eskimofølelse av det, sier hun.

Har man utstyret i orden, er det like enkelt som ellers i året. Her er Inas tips til vinterovernatting:

  • Ha en god vintersovepose.
  • Bruk et oppblåsbart liggeunderlag for å komme litt opp fra den kalde bakken.
  • Kok vann på bålet og sov med varmepose
  • Ha ull på alle enedeler – hodet, hender og føtter.
  • Ha primusen og kaffekoppen klar like ved soveposen, så blir overgangen fra den varme soveposen til den kalde vinterluften litt deiligere.

Flere turmål i byen: Har du sett utsikten fra Stovnertårnet ennå?

Staycation i vinterferien?

Staycation-begrepet, som slår sammen de engelske ordene «stay» og «vacation», er hva vi i Norge kaller hjemmeferie. Det er enkelt, billig, avslappende og miljøvennlig. Nærmere en tredel av Norges samlede klimagassutslipp kommer fra transport, og antall flyreiser har økt kraftig siden 1990.

Line Tveiten fra ByKuben er også opptatt av at folk skal se verdien i å feriere i egen by.

– Oslo er fantastisk og har masse å by på. Du kan gå på museer som holder åpent i vinterferien eller gå på ski i marka, og masse mer, sier hun.

Se videoer og bli inspirert:

Tilbake til virkeligheten

Vi vender tilbake til lysløypa. Det føles som vi har vært langt av gårde, men i løpet av få minutter står vi på parkeringsplassen. Ailo sover på armen til Ina, utslitt av alle de nye inntrykkene.

– Hvem som helst kan klare denne turen, sier hun og ser ned på den snorkende valpen.

Gapahuken ligger bare 15-20 minutter fra parkeringsplassen. Trikk 11 og 12 stopper like ved, i Dr. Smiths vei. Ta med store og små i vinterferien på leting etter den, men husk kart og kompass!

– Mobiltelefonen dør når det er kaldt, så ikke stol på kartfunksjonen der, sier Ina.

 

Inas tips til vinteraktiviteter

  • Turskøytetur med overnatting i enden av vannet.
  • Hengekøyeovernatting på et av de eminente utsiktspunktene i byen.
  • Hytte til hytte på langrenn.
  • Et par toppturer til i Maridalsalpene.
  • Frikjøring i Varingskollen, Vettakollen, Ekeberg eller ved Tryvann.
  • Topptur og pudderjakt med hodelykt.

 

Vinterferie i Oslo

Her er flere tips til hva du kan gjøre i byen:

  • Skileik med Skiforeningen på Ola Narr.
  • Gratis idrettsskole på Rudolf Nilsens plass og inne i hallen. Dette er et samarbeid mellom Sportsklubben Sterling og Oslo idrettskrets for elever i 5., 6. og 7.-klasse som vil prøve nye idretter.
  • Nybegynnerkurs i bueskyting på Ellingsrudåsen skole.
  • Sjekk ut «FUZZ- teknologien som forandrer musikken» på Popsenteret. Uten den teknologiske revolusjonen de siste hundre årene ville populærmusikken slik vi kjenner det i dag vært utenkelig!
  • For de minste er Vinterferiepop! Slalom! et lekent og musikalsk opplegg med sang, bevegelse og spennende oppgaver inspirert av den populære sangen til Marcus og Martinus, «Slalom»!
  • Barnekunstmuseet har blant annet verksted og Bollywood-show.
  • Norges Musikkorpsforbund arrangerer kurs med forestilling på Sagene festivitetshus. VINTERPULSE er for deg i skolealder som liker kule rytmer, dans og å spille musikk.
  • Kulturskolen holder animasjonkurs for barn fra 9 til 13 år. Kurset tar for seg flere ulike teknikker som digital tegnefilm, analog cut-out, objektanimasjon, animering av leire, og pixilasjon.
  • Astrup Fearnley Museet fyller 25 år og viser fram verk av Cindy Sherman fra samlingen.
  • Få med deg den nye utstillingen på Vigeland-museet: stedsspesifikke arbeider av Aurora Passero. Silvery Actions  utgjør monumentale installasjoner som har blitt til gjennom en intuitiv arbeidsprosess i utstillingsrommene.

 

Kalendere

Aktiv i Oslo

Visit Oslo

Det skjer i Oslo

Skiforeningen