– Har ikke angret et sekund etter at vi byttet til elvarebiler

Små og store varebiler står for 15 prosent av Oslos CO2-utslipp. Beet Kantiner er ikke lenger en del av statistikken.

Tekst Ellen Viseth Foto Oda Hveem

– Jeg har jobbet i selskapet i ti år. Overgangen til elektriske varebiler har vært uproblematisk. Jeg har ikke hatt noe trøbbel med lading så langt, sier Zabihullah Akbari.  Bilen hans har en lasteverdi på 400 kilo og er fylt av kjølebeholdere med mat.

Akbari er sjåfør for Beet Kantiner, som leverer mat til kantiner og automater over hele byen, for blant andre Sporveien. Dagens runde er på 95 kilometer. Det går akkurat uten lading. Halvveis i løypa har han kommet til Sporveiens hovedkontor på Tøyen, hvor det er lunsjrush.

– Vi tok et valg i 2015 og siden da har vi bare hatt elbiler. Nå har vi tre elektriske varebiler og en personbil, og vi har ikke angret et sekund, sier partner i Beet, Erland Ødegården.

Nå har disse bilene rulla 50-55.000 kilometer hver, og de har aldri vært på verksted. Vi har ikke skifta så mye som ei lyspære!

Erland Ødegården

– Man må selvsagt tilpasse kjørestilen – forbikjøring i oppoverbakker går ikke. Men vi har hatt bilene i over 2,5 år nå, og 19 av 20 dager i måneden kjører vi uten lading, selv om vinteren, sier Ødegården.

 

8 prosent av nye varebiler er elektriske

En ny undersøkelse som Transportøkonomisk Institutt (TØI) har gjort på vegne av Klimaetaten viser at hele 15 prosent av Oslos klimagassutslipp kommer fra små og store varebiler. Det er mer enn Oslo kommune har vært klar over.

Fakta om nyttetransport

  • Kjøring med små godsbiler i Oslo slipper ut 112 000 tonn CO2-ekvivalenter per år, mens store godsbiler står for 75 500 tonn. Utslipp fra utenlandske godsbiler kommer i tillegg. 
  • Stortinget har vedtatt et tillegg på 13 000 kroner i vrakpant dersom eieren erstatter en fossil-varebil med en nullutslippsvarebil. 
  • Oslo kommune gir tilskudd til ladeinfrastruktur i borettslag/sameier, mens Enova gir tilskudd til ladeinfrastruktur i eneboliger.

– Små varebiler står for en større andel av utslippene i Oslo enn vi har trodd. Men det er faktisk gode nyheter for oss, sier direktør i Klimaetaten, Heidi Sørensen.

Det begrunner hun med at bedriftsvarebiler skiftes ut langt oftere enn privatbiler, og at det allerede finnes elektriske modeller av de små varebilene som står for hoveddelen av utslippene.

Heidi Sørensen tror mange vil skifte til elektriske varebiler de neste årene

Heidi Sørensen, direktør i Klimaetaten

Selv om bare åtte prosent av varebilene som selges i Oslo i dag er elektriske, er Sørensen optimistisk.

– Hittil har rekkevidden vært for kort. Men en TØI-undersøkelse fra 2016 viser at bedriftene er svært positive. Halvparten av lederne sa at de ville ta i bruk elbil i løpet av fem år. Det gir oss et stort håp om at dette snart vil ta av, sier Sørensen.

Ødegården er enig:

– Snart kommer denne bilmodellen med 100 km lenger rekkevidde. Da er det ikke noen unnskyldning lenger.

Smilende mann har åpnet bagasjeromdøren på sin elvarebil for å hente ut kasser med mat

Sjåfør Zabihullah Akbari kjører om lag ti mil om dagen for å levere mat til Sporveiens kantiner og automater. Bilen kjører sju dager i uka, hele året. Etter 70.000 kjørte kilometer har bilen aldri vært på verksted.

Varebiler flest kjøres 12 mil om dagen

Ifølge undersøkelsen er det håndverker- og servicetjenester som står for mesteparten av transporten med små varebiler. I 2016 hentet TØI inn data fra elektroniske kjørebøker fra 115 små bedriftsvarebiler. 63,5 prosent av bilene kjørte ikke mer enn 120 km per dag. 37 prosent av bilene kjørte aldri lenger enn 80 kilometer. Forskerne konkluderte med at en elektrisk rekkevidde på 200 km er nok til å dekke transportbehovet til hele håndverk- og servicesektoren.

Utslippsfrie varebiler

Disse modellene er allerede tilgjengelige eller på vei til det norske markedet:

Elektrisk

Små varebiler

  • Renault KANGOO Z.E. – rekkevidde på 270 km (NEDC) – realistisk 120-200 km mellom -5 og +20
  • Renault KANGOO Maxi Z.E. – rekkevidde på 270 km (NEDC)
  • Peugeot Partner Electric – 170 km (NEDC) – 100 km
  • Nissan e-NV200 – 280 km (NEDC)
  • Citroën Berlingo Electric – 170 km (NEDC)
  • Mercedes-Benz annonserte i 2017 at alle deres varebiler skal være elektrifisert innen 2020. I 2018 kommer eVito (150 km).

Store varebiler

  • Iveco Daily Electric – 280 km (NEDC)
  • Mercedes-Benz annonserte i 2017 at alle deres varebiler skal være elektrifisert innen 2020. Den store varebilen Sprinter kommer i elektrisk versjon i 2019.
  • Volkswagens e-Crafter har blitt levert som konseptbil i utvalgte land, men kommer for ordinært salg i september 2018. Har oppgitt rekkevidde på 208 km.
  • Man eTGE –  rekkevidde 160 km
  • Renault Master Z.E. har en rekkevidde på 200 km og kommer trolig for salg fjerde kvartal i 2018.

Hydrogen

Små varebiler

  • SymbioFCell integrerer brenselscelleløsninger i Renault KANGOO Z.E.
  • SymbioFCell skal tilby Nissan EV-200 i med brenselscelleløsning fra 2018

Store varebiler

  • SymbioFCell skal tilby Renault Master Z.E. med brenselscelleløsning i løpet av 2018.

NEDC = New European Driving Cycle, en målestandard for drivstofforbruk

Rørlegger Jahn Olav Waage testet i 2014 en elektrisk arbeidsbil (Nissan e-NV200) på vegne av fagbladet VVS-aktuelt. Han var i utgangspunktet både skeptisk og kritisk, men etter to uker bak rattet var han positiv.

– Alt i alt var jeg veldig fornøyd med bilen jeg testet. Den var moro å kjøre og det funket veldig bra, da jeg hadde parkeringsplass med lademulighet der jeg jobbet, forteller Waage.

 

Venter på bedre rekkevidde

Den gangen jobbet Waage i et stort firma som hadde langvarige prosjekter i Oslo og omegn. Dermed gikk det fint å ha en elektrisk arbeidsbil. Nå har Waage startet for seg selv og kjørelengden varierer mer fra oppdrag til oppdrag.

Mann lener seg på panseret til sin hvite elvarebil

Rørlegger Jahn Olav Waage ble positivt overrasket da han testet elvarebil i 2014, men er glad rekkevidden er bedre på de nye elvarebilene.

– Jeg velger gjerne el når det kommer biler som er bra nok. Men med dagens rekkevidde og full last, så går nok ikke det, sier Waage.

Bilen han testet hadde en oppgitt rekkevidde på 170 km, men Waage kom stort sett bare halvparten så langt.

– Det blir for snaut. Det har kommet bedre modeller siden den gang, men jeg tør fortsatt ikke basere meg bare på el. Men bortsett fra rekkevidden ser jeg bare fordeler: Jeg sparte drivstoff, bompenger og tid, fordi jeg kunne kjøre i kollektivfeltet, sier Waage.

På Møller Bil Romerike står elbiler når for det meste av salget
Smart by
Akershus-bilister kjører stadig renere

Har aldri vært på verksted

Elektriske varebiler er allerede konkurransedyktige på pris når man regner inn reduserte drivstoffkostnader. Bedriftene i undersøkelsen oppgir derfor praktiske fordeler som kjøring i kollektivfelt og prioritert parkering som like viktige drivkrefter for å kjøpe elbil.

Ødegården i Beet Kantiner trekker fram en tredje grunn:

– Nå har disse bilene rulla 50-55.000 kilometer hver, og de har aldri vært på verksted. Vi har ikke skifta så mye som ei lyspære! Ikke ett avvik. I tillegg bor flere av oss utenfor bomringen, så dette har vært en lykke for oss, økonomisk sett, sier Ødegården.

Portrett av Erland Ødegården

Erland Ødegården angrer ikke et sekund på at han kvittet seg med alle dieselbilene. Nå misjonerer han for elvarebiler til andre næringsdrivende han kjenner.

Men sparket i rumpa kom da bedriften ble miljøfyrtårn i 2014.

– Vi ble mer bevisste på drivstofforbruket vårt, som også var en stor utgift for oss. Nå sparer vi penger samtidig som det har gitt oss et pr-messig løft. Folk legger merke til bilene våre på gata, og det er i tillegg viktig i offentlige anbud, sier Ødegårdens businesspartner Kjell-Ivar Gudbrandsen.

For tiden er lading det eneste problemet for ham.

– Vi har behov for å frakte folk og trenger mer enn to seter. Nå har kommunen fjernet ladeplasser i sentrum for oss uten grønne skilt, og det gjør hverdagen vår vanskeligere.

Fredrik Ness Engh, chairman of Nordseterskogen housing cooperative
Smarte folk
Oslofolk bygger elbilladere i rekordfart

For andre i bransjen er nok kjørelengde den store bøygen, tror Gudbrandsen.

– Få biler går langt nok, og når bilen i tillegg skal fylles opp med utstyr går den enda kortere. Men jeg tror at dette kommer. Vår leverandør Asko har allerede bestilt en stor lastebil på el, så hvem vet hvordan verden ser ut om fem år.

40 prosent tomturer

Store godsbiler står på sin side for 6 prosent av utslippene i Oslo. Her finnes det foreløpig få elektriske alternativer.

– Men det kan finnes et potensial for bedre logistikk og mer samkjøring. Store godsbiler kjørte om lag 4,3 millioner turer i Oslo i 2016. 40 prosent av disse turene var tomturer, sier Sørensen.

De fleste informantene i studien sier i 2016-studien at det er «betydelige muligheter for å redusere antall turer til byggevarehus o.l.», men få bedrifter hadde gjort tiltak for å bedre dette.

Grønt felt for elbilparkering, og en grå elbil
Smarte folk
Ti myter om elbil