Ploggerne i parken

– Det er effektiv trening, bra for miljøet og ikke minst sosialt, sier Tina Stilson om treningsformen som kombinerer jogging med søppelplukking.

Tekst Signe Marie Sørensen Foto Oda Hveem, Askild Vatnbakk Larsen

Hver mandag, uansett årstid og vær, møtes vennegjengen på Tøyen for å trene sammen. De siste gangene har de valgt å kombinere trening med søppelplukking. Tina Stilson er primus motor bak treningsgruppa som har fått øynene opp for plogging.

– Det er alltid masse å ta av, sier Tina om mengden søppel som ligger gatelangs.

Plogging på Tøyen

Tina Stilson har fått med seg venninnen Ingvild Sahl, og mange flere, på plogging.

Hun har trent gruppa, som vanligvis består av rundt 10-12 joggere, i snart fem år, men det var først i fjor høst hun ble oppmerksom på plogging som treningsform.

Dette er plogging

  • Ny treningsform funnet opp av svenske Erik Ahlstöm.
  • Går ut på å plukke søppel mens man jogger.
  • Kan gjøres alene eller gruppevis.
  • Gratis treningsform, som også er fint for miljøet.
  • Holder gatene rene og forhindrer søppel fra å havne i havet.
Oppstod i Sverige

– Jeg kom over en artikkel i Washington Post, der plogging stod omtalt som en svensk trend. Da tenkte jeg at vi ikke kunne være noe dårligere her til lands, sier Tina og ler. Som entusiastisk jogger og nyfrelst miljøaktivist var den nye trenden midt i blinken for henne.

– Det var en fin måte å slå to fluer i en smekk på.

Avfall
Dette kaster oslofolk oftest feil i de lilla posene

Erik Ahlstöm ser ut til å være mannen som gjorde plogging til en organisert aktivitet i Stockholm i 2016. Han flyttet fra tettstedet Åre til hovedstaden, og opprettet bloggen «Plogga» for å motivere mosjonister til å plukke søppel. Det spredte seg raskt til andre land og bidro til økt bevissthet rundt plastforurensing og overforbruk.

I dag florerer det av ploggere som har sett seg lei på forsøplede joggeruter, blant annet i Skandinavia, Tyskland og USA.

Plogging på Tøyen
Et grønnere liv

Tina har ikke alltid vært like miljøbevisst. Rett før hun fikk interesse for plogging i fjor høst, startet hun og søsteren Mia bloggen Karbondietten.no. Formålet med bloggen var å ta steget opp fra et relativt passivt miljøengasjement, til en tilværelse hvor de gjorde noe selv. På veien håper de å inspirere andre med tipsene sine. Plogging har blitt et steg i en grønnere retning for Tina.

Plogging på Tøyen

– I høst begynte mitt «fem om dagen»-prosjekt, der målet var å plukke opp fem søppelting langs veien hver dag. Med plogging tok jeg det et steg videre, sier Tina.

Hun bestemte seg for å involvere treningsgruppen i vår. Vennene var ikke vanskelige å be, og stilte straks opp med poser og hansker på trening.

Jogger gatene rene

Og resultatene lot ikke vente på seg.

Plastproblemet

  • Hvert år havner mer enn 6 millioner tonn søppel i verdens hav.
  • Cirka 15 prosent av søppelet flyter på havet, 15 prosent ligger i strandsonen og hele 70 prosent synker og blir liggende på havbunnen.
  • Plast brytes ikke ned slik som organisk materiale gjør.
  • Plasten blir med tida filt ned til ørsmå partikler som flyter i vannet. Her kan den bli spist av dyr og organismer, og havne i næringskjeden.
  • Mye av søppelet er plast som kan inneholde miljøfarlige stoffer. Disse kan være allergifremkallende, hormonforstyrrende og giftige for levende skapninger.

Kilder: svanemerket.no, wwf.no

– Forrige uke var vi ni personer som løp en tur gjennom Tøyenparken, og kom tilbake med ni poser fulle av søppel, sier Tina.

Ingvild Sahl har trent med Tina i et par år og setter pris på å kunne gjøre noe positivt for miljøet under treningsøkten. Hun forteller at de stort sett alltid kommer tilbake med fulle poser etter en times økt.

– Jeg føler at vi bidrar til å gjøre det litt hyggeligere rundt oss.

Ingvild Sahl

– Jeg føler at vi bidrar til å gjøre det litt hyggeligere rundt oss, sier Ingvild. Hun er heller ikke bekymret for at søppelplukkingen tar fokus fra treningen.

– Nei, ikke i det hele tatt. Tvert i mot, egentlig, mener hun.

Å sette seg ned på huk flere ganger i løpet av joggeturen blir nesten som knebøy, og gir styrke til både sete og lår. Treningen med Tina består dessuten av jogging og små økter med flere styrkeøvelser.

– Innimellom styrkeøvelsene, er det fint med aktive pauser hvor vi jogger litt rundt og plukker søppel, sier Tina.

De to anbefaler treningsformen på det sterkeste og håper flere kaster seg på trenden.

Levende by
Se hva som skjer med den grønne posen din!

– Dette er noe alle kan gjøre en gang i blant for å bidra til et hyggeligere nabolag, sier Ingvild.

– Dessuten er treningsformen både enkel og gratis. Samtidig er det en veldig fin måte å lure folk med på søppelplukking, legger Tina til og smiler.