Fare for flere nedgravde miljøbomber i Oslo
Rundt om i Oslo ligger det over 8000 oljetanker under bakken. Venter folk for lenge med å fjerne disse, kan byen stå overfor flere oljelekkasjer. Huseierne får økonomisk støtte hvis de skifter ut fyringsanlegget.
Fra 1. januar 2020 er det forbudt å fyre med fossil olje og parafin i Norge. Det har regjeringen bestemt.
Utslippet i Alnaelva 30. mai skjedde da Sporveien skulle tømme sine tanker ved verkstedet på Ryen for fyringsolje. Saken etterforskes av politiet, men Sporveien mistenker selv at et rør under bakken sprang lekk under tømmingen.
– Oljetanker har begrenset levetid. En tank kan bli liggende og ruste, og oljen kan lekke ut. Utslippet i Alnaelva viser hvor dramatisk et slikt utslipp kan bli, sier Heidi Sørensen, direktør i Klimaetaten.
Etter Sporveiens beregninger tok omlag 25 000 liter fyringsolje veien gjennom overvannsledninger fra Ryen og ut i Alnaelva. Midt på dagen fredag var omlag 19 000 liter sugd opp fra vannet og levert på mottak. Den populære badeplassen på Sørenga måtte stenge i sommervarmen, men ble gjenåpnet lørdag etter opprydningsarbeid. Fortsatt er det uvisst hvilke konsekvenser utslippet vil ha for elva og fjorden.
Han kastet ut oljefyren og sparte penger
Få tilskudd til å slutte med fossil fyringsolje!
Mange tusen boliger, kontor- og næringsbygg i Oslo fyrer fortsatt fossilt og har halvannet år på seg til å legge om til en annen oppvarmingskilde. Tilstanden til mange av de nedgravde oljetankene er ukjent, men de fleste ble trolig gravd ned i perioden mellom 1940 og 1980 da oljefyring var en vanlig måte å varme opp huset på. Med en antatt levetid på maks 30 år lever mange av oljetankene på overtid.
Dersom tanken begynner å lekke og forurense omgivelsene, er det en potensiell katastrofe for miljøet og for lommeboken til eieren.
– Jo fortere du får tanken opp fra bakken, jo bedre. Både for miljøet og din egen økonomi. Det er bedre å betale litt for å få opp tanken og gå over til et annet fyringsalternativ, enn å måtte betale den store regningen når lekkasjen er et faktum, sier Heidi Sørensen.
Også oljefyringstanker som ikke lenger er i bruk kan fortsatt ha flere liter fyringsolje liggende igjen og utgjør dermed en forurensningsfare. Nedgravde oljetanker som er tatt ut av bruk skal derfor tømmes og graves opp, og kommunen skal informeres.
Huseiere kan få økonomisk støtte til å kvitte seg med mulige miljøbomber. I Oslo gir Klima- og energifondet tilskudd til borettslag og sameier som fjerner oljefyr og tank, samtidig som de går over til fornybar energi. Bor du i enebolig eller rekkehus kan du søke Enova om tilskudd til det samme.
Lurer du på noe om fjerning av oljefyr og tank?
- Enova svarer deg gjerne på nettprat, e-post: svarer@enova.no eller telefon 800 49 003.
- For å få vite mer om Oslo kommunes støtteordning, ta kontakt på enøktelefonen: 22 92 14 00 eller på e-post: fondet@kli.oslo.kommune.no.
-
Du kan også lese mer om hvordan du går frem for å fjerne oljetanken og hvilke alternativer du har, på oljefri.no.
Smarte folk
Bransjen frykter at mange venter til det er for sent med å tilpasse seg fyringsforbudet