Her suger de varme ut av kloakken og sender den tilbake til deg
– Ved å blant annet bruke kloakken fra Oslos beboere til noe fornuftig, gjør vi rett og slett Oslo-lufta bedre å puste i, sier Truls Jemtland fra Fortum Oslo Varme.
Innerst i et boligfelt på Skøyen ligger et av Fortum Oslo Varmes fjernvarmesentraler beskjedent til. Men anlegget er langt fra så lite som det ser ut til. 300 meter inn i fjellet finnes nemlig et kloakkbasseng og en stor pumpe som kjører 3800 kubikk med kloakk i timen inn i to digre varmepumper. Disse trekker varme ut fra kloakken og forsyner byen med fjernvarme nok til å varme opp 13 000 leiligheter i året.
Billig produksjon av fjernvarme
På innsiden møter vi driftstekniker Per Ivar Bergseth. Han har ansvaret for daglige kontroller av anlegget på Skøyen. I tillegg kontrollerer han anleggene på Rodeløkka, Økern og Tokerud.
– Dette er et av de billigste og mest miljøvennlige anleggene vi har, og er derfor også det viktigste jeg følger opp, sier Per Ivar som deler ut verneutstyr før vi tar fatt på tunnelen som leder til anlegget. Vanligvis tar Per Ivar sykkelen fatt når han skal på sin daglige kontrollrunde, som involverer alle sanser.
– Jobben min går ut på å sjekke at alt fungerer som det skal. Da gjelder det å se, lukte og høre. I tillegg har jeg blant annet ansvaret for vedlikehold, sier han.
Han informerer om rutiner ved utløst gass- eller brannalarm, men har per dags dato aldri opplevd alvorlige problemer med anlegget. De siste 12 månedene har leveringssikkerheten vært på hele 99,92 prosent.
– Gjennomsnittlig ligger den på 98-99 prosent. Anlegget kan stoppe opp innimellom som følge av lavt kloakktilsig, sier han og legger til at det da bare er snakk om noen få minutter.
– Vi kunne kanskje trengt noen flere innbyggere, så vi får litt mer kloakk, sier han og ler.
At anlegget på Skøyen stopper opp noen minutter, har imidlertid lite å si for osloboernes varmeforsyning. Fjernvarmesystemet henter nemlig ut varme fra flere energikilder.
10 grader varm kloakk
Varmen fra kloakken utgjorde i fjor 7,8 prosent av fjernvarmen, mens 63,9 prosent kom fra energigjenvinning av avfall. I tillegg hentes noe av varmen blant annet fra trepellets, biogass og bioolje.
– Vi utnytter de ressursene som allerede finnes, i stedet for å la dem gå til spille. Det er en del av den sirkulære økonomien som er bra for samfunnet og veldig bra for miljøet, sier Truls Jemtland.
I anlegget på Skøyen renner det en konstant strøm av cirka 10 grader varm kloakk som varmepumpeanlegget bruker som energikilde. Varmen som hentes ut av kloakken økes ved hjelp av varmepumpene, slik at temperaturen i fjernvarmen øker med 35 av totalt 90 grader før den sendes ut i de tusen hjem.
– Kloakkbassengene ligger i to høyder, slik at «møkka» siles ut. Vi henter ut cirka 4-5 grader med varme fra den delen av kloakken som er helt flytende, sier Per Ivar.
Lokale oljefyrer avgir blant annet CO2, NOx og støv, mens flere av innsatskildene til fjernvarme er helt utslippsfrie.
Truls Jemtland
– Varmen vi henter ut sendes så gjennom varmepumpene, som øker temperaturen. Dette virker omtrent som varmepumpene mange har hjemme. Deretter bruker vi denne varmen i byens fjernvarmenett, supplerer Truls.
Fossilfri oppvarming: Søk før desember hvis borettslaget skal få penger!
På jakt etter nye kilder for fjernvarme
Fra 2020 vil det ikke lenger være tillatt å bruke fossil olje eller parafin til oppvarming av verken boliger eller næringsbygg. I tillegg til å være med på å fase ut fossil oljebruk til oppvarming, fører også fjernvarme til bedre luftkvalitet både inne og ute.
– Lokale oljefyrer avgir blant annet CO2, NOx og støv, mens flere av innsatskildene til fjernvarme er helt utslippsfrie, sier Truls. Han forteller også at energigjenvinningsanlegg og varmesentraler som brenner bioenergi har begrensede utslipp. Disse er svært godt kontrollert til enhver tid, og tiltak iverksettes umiddelbart om grenseverdiene overskrides.
Finske Fortum og Oslo kommune eier 50 prosent hver av Fortum Oslo Varme, og Truls er godt fornøyd med samarbeidet med kommunen.
– Fjernvarme er et satsningsområde i Oslo. Kommunen har et stort fokus på områdeutvikling og miljøarbeid, og gode energiløsninger er en viktig del av dette, forteller han.
I tillegg til at både endringsvilje og innsats er stor, ser han også et spennende utviklingspotensial der flere fjernvarmeselskap er tidlig ute med å se på andre energikilder til fjernvarmen.
– Vi ser for eksempel på mulighetene for å benytte overskuddsvarmen fra datahaller i fjernvarmen, og hvordan vi kan få til å lagre termisk energi – både gjennom døgnet og gjennom året, sier Truls.
Sjekk hvor enkelt huset ditt kan spare energi og penger