De gjenvinner avfall og tillit
Det er ikke bare glass og metall som får nytt liv gjennom Medarbeidernes innsamlinger. Også de ansatte får en ny sjanse gjennom rusfritt arbeid.
– For dem som jobber her betyr det først og fremst mye at vi ansetter dem, sier Chris Klemmetvold.
Han er daglig leder og gründeren bak firmaet Medarbeiderne. Det ideelle selskapet henter avfall ved døra hos privatpersoner og bedrifter. Hittil i år har de samlet inn 55 tonn glass-og metallemballasje, 9,1 tonn tekstiler, pant for 254.000 kroner og mengder med lyspærer, EE-avfall, batterier og Nespressokapsler. Et smart konsept, som blir enda mer genialt av at bedriften kun ansetter medarbeidere med rusbakgrunn.
– Vi gjør egentlig ikke noe spesielt, vi behandler folk som folk og arbeidstakere som ressurser. Når folk kommer på jobbintervju har jeg ingen grunn til å tro at de ikke skal gjøre en kjempebra jobb, slår Klemmetvold fast.
Idé fra kjøkkenbenken
Ideen om Medarbeiderne ble født da Klemmetvold studerte sosialt entreprenørskap i Trondheim. Han ble nærmest frelst av ideen om å kunne drive en bedrift med mål om å løse samfunnsproblemer, fremfor å skape profitt. Tidlig i semesteret fikk han i oppgave å komme opp med en idé til en bedrift som skulle tjene pengene sine selv, men også være bærekraftig og ha et sosialt formål.
Dette kaster oslofolk oftest feil i de lilla posene
– Jeg tenkte på alle mulige verdensproblemer, men så ikke noen umiddelbare løsninger. Det var da jeg kikket på kjøkkenet og oppdaget at skapdørene ikke var ikke ordentlig lukket. Det stakk ut en IKEA-pose med glass- og metallemballasje, forteller Klemmetvold. Og med det var forretningsideen født.
Han har selv bakgrunn som butikktyv og småkriminell. Som gryende bedriftsleder var han ikke i tvil om at det var tidligere rusmisbrukere han ønsket å bruke som ansatte og gi en ny sjanse.
Behandler folk som folk
Det ideelle selskapet gjør en viktig jobb for både miljøet, samfunnet og ikke minst for de som jobber der. De ansatte føler imidlertid ikke at Medarbeiderne er «sosialt arbeid» – det er bare arbeid. Og det er rusfritt arbeid.
Jeg kan ikke ha så mye fritid, da blir festen litt lang.
Svein Arnesen
17 av de 19 ansatte har rusbakgrunn. En av dem er Svein Arnesen.
– Jeg er glad i å ha noe å gjøre og det er godt å ha noe å gå til. Jeg kan ikke ha så mye fritid, da blir festen litt lang, sier Arnesen som jobber som sjåfør.
Tidligere misbrukte han blant annet alkohol og hasj. Nå har han jobbet i Medarbeiderne i snart to år, og er den med rusbakgrunn som har jobbet der lengst.
Overraskende få utfordringer
Mange andre steder som folk med rusbakgrunn henvender seg, blir de ofte sett på som et problem eller noen som skal ha hjelp. I Medarbeiderne får de ikke hjelp, de får en jobb. En jobb med rammer, ansvar og fellesskapsfølelse.
Det er overraskende få utfordringer knyttet til rus her.
Chris Klemmetsvold
– Vi har hatt noen nedturer, men det er overraskende få utfordringer knyttet til rus her. Vi har klart å bygge et godt arbeidsmiljø og en kultur for å si ifra når ting ikke er som de skal. Likevel hender det at noen sprekker, og det er aldri moro, innrømmer Klemmetvold.
Det er lite som irriterer ham mer enn når arbeidsføre mennesker ansees som ubrukelige kun fordi de har en tom eller hullete CV.
– Har du klart å slutte med dop og klarer å holde deg rusfri, da har du noen store ressurser i deg. Og da skal du få lov til å jobbe, sier Klemmetvold oppgitt.
Han forteller videre at en vanlig bedrift med dør-til-dør-selgere har høyere oppsigelsesrate enn Medarbeiderne. Klemmetvold har forsøkt å ansette selgere uten rusbakgrunn, men det er de med rusbakgrunn som funker best. De har nemlig ryggraden som trengs for å klare tåle avslag etter avslag, før de får et «ja», mener Klemmetvold.
– Strålende tilbud
Medarbeiderne løser problemer for folk. Ikke nødvendigvis et kjempestort problem – men de gjør hverdagen litt enklere.
Forfatter og journalist Tom Egeland er en av dem som benytter seg av tjenestene. Han synes det er lettvint at noen kan hente avfall som har en tendens til å hope seg opp. Egeland har vært kunde i et par år, og Medarbeiderne har hentet blikkbokser, lyspærer, pant, batterier og elektriske små-apparater som han setter ut foran døra si. Glemmer han å sette det ut, hender det at de ringer på døra og spør om han har noe avfall.
– Jeg synes tilbudet er strålende. Det er to grunner til det, jeg synes det er flott at Medarbeiderne gir folk som har slitt med rus en ny sjanse. Noen hver av oss trenger jo en ny sjanse på et punkt i livet. Og så har jeg stor respekt for arbeidet og ideologien de representerer, sier Tom Egeland.
Her får du kjøpt sykkel for en 200-lapp