Hjem på hjul
Mikrohus er små, fleksible og miljøvennlige i seg selv. Når de i tillegg bygges med overskuddsmaterialer fra gjenbruksstasjonen, blir de boliger for fremtiden.
– Kona mi viste meg et bilde av et mikrohus på nettet. Jeg tenkte umiddelbart at dette er et helt fantastisk konsept som vi må få satt ut i kommersiell drift – det er ingen andre i Norge som produserer mikrohus på hjul.
Det forteller David Reiss-Andersen, en av gründerne bak Norske Mikrohus.
Firmaet tilbyr boliger fra 15 til 22 kvadratmeter. De kan ikke overstige 3,5 tonn eller 2,55 meters bredde for at de skal kunne trekkes etter personbiler på norske veier. Husene er innredet med kjøkken, stue og bad, samt hems med sovemuligheter.
– Husene er ekstremt fleksible, og en smart måte å bygge boliger og fritidsboliger på. De er rimelige og samtidig mobile. Vi startet opp i februar og har allerede sju hus i bestilling. Nå skal vi doble produksjonen og lage flere hus parallelt, sier Reiss-Andersen.
Husene er svært klimavennlige i utgangspunktet, fordi de de ikke krever noe grunnarbeid
Bjørnar Saursaunet
Lite fotavtrykk
To ganger i uka drar produksjonssjef Bjørnar Saursaunet til Haraldrud gjenbruksstasjon for å hente byggematerialer som har blitt satt i en egen ombrukscontainer.
– Vi forsøker å integrere så mye gjenbruksmaterialer vi kan i mikrohusene. Det aller viktigste for oss er at materialene veier lite – vekt er helt avgjørende. På Haraldrud henter vi både listverk, konstruksjonstrevirke, noe parkett, skruer og andre bindingsmidler, forteller han.
Sjekk hvordan du henter byggematerialer gratis lenger ned i artikkelen. Les også om hvordan du kan innrede gratis med ombruk.
Mikrohusene koster fra 850.000 kroner, og har et svært lavt CO2-avtrykk.
– Husene er svært klimavennlige i utgangspunktet, fordi de de ikke krever noe grunnarbeid og kan flyttes rundt uten å etterlate seg spor. Vi produserer både «off grid»-hus, som har forbrenningstoaletter og bruker gass til oppvarming, og hus som kan kobles på det vanlige strømnettet, forteller Saursaunet.
Kundegruppen er variert, alt fra studenter som ønsker å eie i stedet for å leie, folk som ønsker å nedskalere, til de som vil ha en fritidsbolig.
– Det er fortsatt en del gråsoner når det gjelder regulering som må avklares, men vi håper og tror at det vil løse seg. Da regner vi med at kommune-Norge vil gå helt av skaftet, for det ligger enorme muligheter i mikrohus. De kan for eksempel brukes til omsorgsboliger, til å huse flyktninger eller settes opp ved skibakker om vinteren og leies ut. Regjeringen sier i Jeløya-erklæringen at de vil satse på nye boformer og sette i gang et pilotprosjekt med mikrohus, så vi venter på at det skal realiseres, sier Reiss-Andersen.
Full aktivitet i nedlagt fabrikk
Norske Mikrohus er én av 26 gründerbedrifter som holder til i Vollebekk fabrikker – et fellesskap for grønne, sosiale og lokale start ups.
– Et nettverk av kreative og modige mennesker fra nettverket «Pådriv», sammen med Bydel Bjerke, ønsket å bidra til en bærekraftig byutvikling av Hovinbyen. De kom i kontakt med utbyggerne OBOS og Aspelin Ramm, som hadde denne tomme fabrikkhallen stående. Vi flyttet inn i mars, og nå er det full aktivitet her, forteller fabrikksjef Anne Dubrau.
Forvandler slitne møbler til eksklusivt design
Krav til leietakerne er at de må komme fra nærmiljøet og ha en grønn eller sosial profil.
– De fleste oppfyller minst to av kravene. Selskapene har alt fra én til seks ansatte og driver med alt mulig. Vi så raskt at det oppsto gode synergier når vi samlet så mange under samme tak, sier hun.
Lever videre
Den store fordelen med Vollebekk fabrikker er det enorme produksjonslokalet.
– Det finnes mange coworking-hubs i Oslo etter hvert, men veldig få har produksjonslokaler man kan leie til en rimelig pris, påpeker Dubrau.
David Reiss-Andersen fik nyss om Vollebekk fabrikker fra filmbransjen, som brukte lokalet til en reklamefilm for OBOS.
– Da jeg fikk se bilder av hallen var jeg solgt – jeg skjønte at det var her vi skulle bygge opp vår bedrift. I utgangspunktet tenkte vi at det var en fordel med så mye plass slik at vi kunne holde oss for oss selv. Men vi fikk raskt et samarbeid med flere av de andre bedriftene som er her, og bruker dem når vi bygger husene våre, sier han.
Fabrikkhallen skal rives 1. januar 2019, men Vollebekk fabrikker håper å flytte inn i lokaler i samme område.
– Dette har vært en gullkantet mulighet til å vise store aktører hvor mye som kan skapes i løpet av kort tid, og hvor mye det betyr for nabolaget. Nå håper vi at vi får en arena hvor de verdiene vi har skapt kan leve videre, slår Anne Dubrau fast.
Tonnevis med klær kastes hver dag. Slik får de nytt liv.
Tilbud til alle
Kunne du også tenke deg å bruke varer som er blitt levert inn til ombruk? Haraldrud gjenbruksstasjon har et tilbud til alle husholdningskunder fra Oslo. Annenhver torsdag kan privatpersoner komme og hente ut varer – helt gratis.
Følg Renovasjonsetaten på Facebook for å bli varslet om tidspunktene!
Materialene er ubrukte byggevarer som har blitt til overs etter oppussing og lignende. Det er førstemann til mølla som gjelder. Smart for deg – og bra for miljøet!