Gammelt turtøy blir mote
Hva skjer hvis du tar 250 gamle friluftsplagg, og gir 50 designstudenter frie tøyler pluss en salgskanal på Black Friday? Bestis tar gjenbruk og redesign til et nytt nivå.
– Jeg hadde på forhånd peilet meg ut noen skikkelig kule materialer i neonfarger. Flere av teltene og jakkene hadde fargene jeg var ute etter, men det var et race for å kapre mange av plaggene, smiler designstudent Selma Horn.
Hun viser fram fangsten: en teltduk og en sporty fleecejakke. Mens hun kjenner på stoffene hun har mellom hendene, har hun allerede planen klar for hva hun vil lage:
– Jeg ser for meg et sett bestående av en crop-top og et litt kortere skjørt med sporty detaljer. Det tror jeg kan bli skikkelig kult. Jeg vil designe noe som jeg selv kunne tenke meg å bruke, og som passer min egen målgruppe. Jeg gleder meg skikkelig, men vi har jo ikke så mye tid på oss. Nå må vi jobbe fort, ivrer Horn.
Hos den internasjonale designfagskolen Esmod i Oslo har Bergans akkurat snakket om sin tilnærming til gjenbruk og bærekraft og levert fra seg kasse på kasse med gammelt turtøy. Plaggene stammer fra deres panteposesordning. Den oppfordrer folk til å levere inn sitt brukte turtøy og tilbehør, for deretter å kunne få et avslag på neste kjøp. Så blir de brukte klærne vasket eller renset, levert til Uff, mens de innleverte Bergansklærne blir lagt ut for bruktsalg i butikken.
Denne gangen blir det annerledes. Disse 250 produktene skal få nytt liv ved hjelp av kreative unge designstudenter med frie tøyler. Sport- og fritidsprodukter skal bli omsettelig mote og resultatet skal stilles ut på lokalet Ingensteds på selveste «Black Friday», fredag 23 november. Samme dag legges også plaggene og tilbehøret ut på moteappen Tise slik at alle får sjansen til å få kloa i den innovative redesignen.
Turtøy mellom sport og mote
Stemningen er spent når alle elevene har plukket ut sine 1-3 tilmålte produkter. Nedtellingen til utstillingen har begynt. Nå skal det nemlig tenkes, tegnes og sys i ekspressfart.
– Med dette er dere med på å skape en ny tidsepoke. Jeg er sikker på at dere har mange gode ideer til hvordan dere kan forme den epoken. I krysningspunktet mellom sport og mote er det mye dere kan leke dere med, for det er jo ikke to uavhengige situasjoner. Målet er å skape nyttige og anvendelige produkter som ser supersmashing ut, sier designer i Bergans, Ingema Vik, til ivrige Esmod-studenter.
– Se på hvert av plaggene, og legg merke til hva som er spesielt med det. Er det materialet, er det spennene, eller er det andre detaljer som peker seg ut? Se etter det unike og bruk det, råder hun.
Tonnevis med klær kastes hver dag. Slik får de nytt liv.
Grønt forbruk på Black Friday
Det hele startet med at Bergans ville sette fokus på et grønnere forbruk på Black Friday. Selskapet ønsket å dra i gang et prosjekt som kunne spleise kunnskap, kreativitet, mote og teknologi. Målet er å øke og utvide forståelsen av gjenbruk og redesign. Med på laget fikk de designskolen Esmod og moteappen Tise. «Bestis» består av bruddstykker av logoene til Bergans, Esmod og Tise, og illustrerer redesign.
– Folk har blitt bevisste på å velge miljøvennlige løsninger. Vi som handelsaktør har et spesielt ansvar både når det kommer til produksjonen, men også når det gjelder nye forretningsmodeller som fremmer bærekraft, sier Yngvill Ofstad, bærekraftsansvarlig i Bergans. Av samme grunn tilbyr de reparasjon av ødelagte plagg i butikk, samt salg og innbytte av brukte varer. I tillegg har selskapet startet å leie ut turtøy.
– Vi arrangerte Grønn Fredag i fjor også, med gratis reparasjon til kundene våre. I år ville vi å ta det et skritt lenger, og vi er veldig spente på resultatet av denne utfordringen. De 250 produktene er nummerert, slik at vi kan følge nummeret for å se hva de var og hva de har blitt til, forteller Ofstad.
Jenny Skavlan viste vei
«Hallo alle dere som har tatt imot denne utfordringen! Det er så utrolig kult at dere er med, og vi har så trua på dere som designere», sier Tise-gründer og syom-dronning Jenny Skavlan til Esmod-elevene via videolink.
Ingen trenger nytt turtøy for å nyte naturen og naturopplevelser
Maria Gangås Skaare, DNT Ung
Studentene Ella Petronella Gunnari og Rikke Karlsen sitter med hver sin lille haug av gamle dunjakker og anorakker, og mener det i stor grad er nettopp Skavlan som har inspirert deres generasjon til å kjøpe brukt og redesigne.
– Personlig er jeg mye på Tise. Det er en smart og sirkulær måte å både kjøpe og selge på. Jeg tror det er veldig viktig at vi tar miljøhensyn og tenker bærekraft når vi skal inn i designindustrien, sier Karlsen.
Bestis-konseptet og utstillingen på Ingensteds 23 november inngår også i programmet til Ombruksuka 2018, som varer fra 17-25 november og inkluderer en lang rekke arrangementer med fokus på ombruk, matsvinn, bytting og sirkulære løsninger.
DNT Ung arrangerer «Grønn fredag»
Et annet arrangement som også omfatter turtøy er DNT Ung sin «Grønn fredag», en nasjonal dag for klesbytte og bruktsalg. Den har vært arrangert siden 2016 på samme dag som Black Friday. I Oslo arrangeres Grønn fredag på Friluftshuset.
– Mange har turtøy og utstyr liggende som de ikke bruker. På vårt arrangement kan det enkelt gis videre, selges eller byttes, forteller Maria Gangås Skaare, fagansvarlig i DNT Ung, som forventer en mengde fine plagg og produkter og håper på godt oppmøte.
– Ingen trenger nytt turtøy for å nyte naturen og naturopplevelser, og turen din blir antakelig ikke bedre med nytt utstyr, sier Skaare som tror det er lett å la seg blende av sosiale medier til å ha det nyeste og fineste turtøyet.
– Selv har jeg en gammel anorakk som blir med meg på de aller beste turene.