De er Oslos nye miljøambassadører
4. januar åpnes Oslos år som europeisk miljøhovedstad. Noen utvalgte osloborgere går i front som miljøambassadører, og vil dele sine tips for grønne løsninger.
– Ved å være miljøambassadør får man løftet frem noe som kanskje er litt underkommunisert, nemlig at grønne valg faktisk beriker livet ditt.
Ordene kommer fra Magnus Gommerud Nielsen, gartner på Vestre Gravlund og en av miljøambassadørene fra kommunen. Han har bidratt til å gjøre sin egen arbeidsplass grønnere, blant annet ved å bytte ut varebilen med elektrisk lastesykkel. Mange av verktøyene han bruker, som hekksaks og gressklipper, har blitt mer klimavennlig og stillegående etter at bensinmotoren ble fjernet til fordel for elektrisitet.
– Det er mye morsommere å sykle transportsykkelen rundt med unger og varer, enn å sitte og trykke i en bil. Det er mer behagelig å klippe plenen med en el-klipper, enn å bli astmatisk og tunghørt av en bensinklipper. Og har du balkongkassen full av pollinatorvennlige blomster hvor det myldrer av humler og bier, blir du aldri ensom. Gjennom nytenkning og grønne valg gjør man ikke bare noe godt for kloden, men øker også livskvaliteten for seg selv og de man er glad i, sier Nielsen.
Miljøhovedstaden 2019: Mange vil være med på dugnaden
Hele Oslo sitt år
EU har kåret Oslo til europeisk miljøhovedstad 2019, i skarp konkurranse med 13 andre byer. Det er en tittel som henger høyt, og en gylden mulighet for Oslo å vise frem sin ambisiøse klimasatsning.
– At Oslo vant er et resultat av et langsiktig arbeid med bred oppslutning om klimamålene. Oslo har engasjerte innbyggere som med sine hverdagsvalg bidrar til viktig endring i byen. Derfor er miljøhovedstadsåret ikke bare Oslo kommunes år, men hele Oslos år, sier Anita Lindahl Trosdahl, som er prosjektleder for Oslo europeisk miljøhovedstad 2019.
Det store miljøengasjementet i byen, og særlig oppslutningen om kildesortering, ble trukket frem av juryen som kåret Oslo til miljøhovedstad. Da er det klart at Oslos befolkning skal være med på å prege miljøåret. Noen utvalgte klima- og miljøhelter skal gå i front – de er miljøambassadørene.
Dette er en hyllest til byens innbyggere
Anita Lindahl Trosdahl
– Tanken er å vise alle de flotte menneskene i byen vår som bidrar hver eneste dag gjennom sine handlinger og sitt engasjement. De er en stor grunn til at Oslo ble kåret til miljøhovedstad. Dette er en hyllest til byens innbyggere, forklarer Trosdahl.
Det handler om mennesker
Hun kan fortelle at miljøambassadørene representerer tre grupper, nemlig næringslivet, kommunen og «folk flest».
– Næringslivet vil få ekstra fokus neste år, for undersøkelser viser at mange mener at de bør gjøre mer for klimasaken. Sannheten er at Oslo har et innovativt næringsliv som ønsker det grønne skiftet velkommen, sier Trosdahl
– Likeledes fortjener folk fra kommunen oppmerksomhet. Det er så utrolig mange som går på jobb hver dag og bidrar med inspirasjon, engasjement og ideer som gjør Oslo grønnere, slår hun fast.
Trosdahl håper å kunne løfte frem disse menneskene som brenner for det de driver med. For i bunn og grunn er det menneskene hele miljøhovedstadsåret handler om, og som driver det fremover, påpeker hun.
– Kommunen kan tilrettelegge så mye de vil, men om ikke folket er med og bidrar med endrede handlinger og hverdagsvalg – så kommer vi ikke videre, mener prosjektlederen.
Miljøambassadørene inspirerer andre
Miljøambassadørene vil være sentrale under relevante arrangementer og kampanjer i løpet av miljøåret. De blir representanter man kan møte på sosiale medier og noen ganger ansikt til ansikt.
Erfaring fra andre miljøhovedsteder viser nemlig at interessen fra internasjonal presse er stor, og de vil heller snakke med vanlige innbyggere enn byråkrater og politikere.
– Vi lar oss alle inspirere av andres engasjement – mer enn politisk vedtak og tiltak. Jeg har selv snakket med flere av miljøambassadørene, og blir veldig inspirert av å høre historiene deres. De viser optimisme, engasjement og fremtidstro! Miljøambassadørene beviser at det nytter, at det er ikke for sent. At vi kan klare dette sammen, sier Marianne Alfsen, som er kommunikasjonsansvarlig for miljøhovedstadsåret. Hennes mål er at ambassadørene får en rolle også etter miljøhovedstadsåret.
Til topps i miljøhovedstadsåret
Grønn mat
Det er kjøttfritt på kjøkkenet til matbloggeren Mia Frogner. Hun er opptatt av å spise ikke bare sunt, men også bærekraftig. Omtanken for miljøet har hun tatt inn i hverdagen sin, i tillegg til inspirere andre på vegetarbloggen Green Bonanza. Engasjementet er blitt lagt merke til, og i året som kommer er også hun en av miljøambassadørene i Oslo .
– For meg er dette en stor ære, byen vår gjør så mye positivt for miljøet og klimaet. Det er helt fantastisk at det en by gjør og det jeg gjør som grønn blogger kan settes i sammenheng, og dra det grønne lasset fremover sammen. Samarbeid, synergieffekter og nytenking er det eneste som funker om vi skal få til alt vi må få til før det er for sent, mener Frogner.
I åpningshelgen skal gartneren Magnus Gommerud Nielsen bidra med et miniforedrag under en PechaKucha-seanse. Og han er ikke den eneste som skal i ilden. Fra 4. til 6. januar braker det løs med en rekke aktiviteter på SALT ved havnepromenaden i Bjørvika. Hele byen er invitert og programmet er mildt sagt imponerende. Hør bare; bålkos, DJ, Ingrid Olava- og Daniel Kvammen-konserter, Øisteins blyant og barneteater. For ikke å glemme foredrag og film.
Dette kan du være med på
Det er altså ingen grunn til å kjede seg i årets første helg. Ta turen ned til SALT og få med deg stemningen, foodtrucks med bærekraftig mat, pop-up postkontor, digital installasjon og mye mer. Det fullstendige programmet ligger på miljøhovedstadens hjemmeside og deres Facebookside, og her er et sammendrag:
Hele helgen:
- Miljøhovedstadens frimerke lanseres fredag 4. januar og det blir pop-up postkontor i samarbeid med Posten hvor du kan lage postkort.
- Resirkuleringsbasket – er du flink til resirkulering? Sjekk dine kunnskaper og vinn premie.
- Opplev miljøhovedstadsåret på noen få minutter – digital opplevelse i LilleHjella. Hvert hele kvarter vises også et spesialkomponert lydverk av Gisle Martens Meyer.
Fredag 4. januar:
• 16:00: SALT åpner – både inne og ute. Musikk og underholdningsinnslag gjennom ettermiddagen og kvelden. Det vil være mulighet for å kjøpe mat. Bålpanner med steking av marshmallows, pepperkaker, kaffe, gløgg, kakao og god stemning.
• 16:00-17:30 i Bazaar-teltet. Musikk med lokale DJ-skolen. DJ-skolen er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Røde Kors og DJ-kollektivet Oh Mama! Crew.
• 17:30-18:00 Offisiell åpning av vinterlandsbyen. Tale ved byrådsleder Raymond Johansen og minikonsert med Nosizwe.
• 19:00-20:00 og 21:00-22:00 i Langhuset: Sustain: The Concert. En unik konsertopplevelse.
• 20:00-21:00 i Bazaar-teltet: Konsert: Ingrid Olava.(OBS 18 års aldersgrense)
Lørdag 5. januar:
• 12:00: SALT åpner.
• 12:00-16:00 Aktiviteter og workshops for barnefamilier, med blant annet Øisteins blyant og Plutselig Barneteater. Ingrid Bergtun holder syworkshop og hos OMLEK kan barna bygge lykter av hageavfall og mose.
Workshopene vil ha pause mens sceneprogrammet pågår
• 14:30-15:00 i Langhuset: Fremtidens Mat- en panelsamtale med kokk og moderator Ole Martin Alfsen og paneldeltakere Herman Dahl, Anja Bakken Riise, Kristin Helene Randluff Nielsen og Ludvig Becker.
• 18:00-20:00 i Bazaar-teltet: PechaKucha Spesial – Grønne historier fra Oslo. PechaKucha ble startet i Tokyo i 2003 og er et kulturelt event hvor deltakere fra arkitektur, design, film, kunst, musikk og vitenskap møtes og uformelt viser seg og sitt arbeid i en serie korte presentasjoner.
• 21:00-22:00 i Bazaar-teltet: Konsert: Daniel Kvammen.
Søndag 6. januar:
• 12:00: SALT åpner.
• 12:00-16:00: Aktiviteter og workshops for barnefamilier. Blant annet kan barna lage leker av gjenbruksmaterialer og kosedyr av gamle tekstiler. Workshopene vil ha pause mens sceneprogrammet pågår.
• 12:00-17:00 Bli med å snekre fuglekasser (utendørs) sammen med Miljøagentene. Fuglekassen du lager kan du ta med hjem.
• 13:00-13:30 i Bazaar-teltet: Bli med på smell, sprell og gøy, og møt den kjente og populære programlederen, fysikeren og edutaineren Selda Ekiz som disker opp med et spennende fysikkshow. Showet passer best for barn fra 6-8 år og oppover.
• 14:00 i Pyramiden: Blekkulf-show!
• 15:00-15:30 i Bazaar-teltet: Plutselig barneteater. Improvisasjonsteateret tar imot råd fra publikum til hva eventyret de fremfører skal handle om. Passer best fra 4 år og oppover.
Bazaar-teltet på SALT stenger klokken 16.
Hele programmet finner du her