Dette sparer deg for en tur på treningssenteret
Emma sykler til jobb hver morgen. Helsegevinsten ved aktiv jobbreise er kanskje større enn du tror.
— Det er så mye deiligere. Man får litt fysisk aktivitet på morgenen og våkner litt ekstra.
Det er tidlig torsdag morgen. Ikledd sort kuleformet rullebretthjelm sykler Emma Nerhus (23) fra Torshov til miljøarbeiderjobben på Grefsen. Det har hun gjort hver morgen i et år.
Aktiv jobbreise
Med snaut hundre høydemeter å klatre og tre kilometer å sykle kan det være fristende å ty til trikken, som skal akkurat samme vei. Emma derimot, sverger til sin sølvlakkerte DBS. Det har ikke alltid vært slik.
«Hver gang jeg velger sykkel fremfor trikk eller bil føles det som om jeg gjør meg selv en tjeneste».
Emma Nerhus
Bil i bakkebyen
Da hun bodde i Larvik var det nemlig bilen som gjaldt. Hun forteller at det fort ble til en vanesak i byen med alle bakkene.
Selv om det var kort vei til jobben, var det enkelt å sette seg bak rattet når alle andre også gjorde det. Her i Oslo er det derimot mye lettere å ty til to hjul.
— Sykkelen har absolutt vært det beste. Jeg vet akkurat hvor lang tid det tar. Og jeg slipper å stå fast i trafikken. I tillegg er det på dager som dette ekstra digg å være ute i sola.
Selv om Emma holder på med både surfing og skating, kan det være vanskelig å finne tid til trening i hverdagene. Slik sett er de daglige sykkelturene gull verdt.
— Jeg føler meg i mye bedre form nå enn før. Hver gang jeg velger sykkel fremfor trikk eller bil føles det som om jeg gjør meg selv en tjeneste.
Nye sykkelkart viser vei
Kulturell misforståelse
— Du kan forvente de samme resultatene fra å sykle til og fra jobb som ved å sette av fem dager i uka på treningsenteret. Og de færreste har jo tid til det!
Forbi Jakob Tarp løper veltrente mennesker i alle aldre. Han er folkehelseforsker ved Norges Idrettshøgskole, og er vant til høyintensive økter. Når vi møter han ved Sognsvann insisterer han allikevel på at det er den lille innsatsen som gjelder.
Tarp referer til en dansk undersøkelse. Ved loddtrekning ble en fokusgruppe satt til å sykle til og fra jobb over et halvt år. En annen gruppe trente kondisjon fem dager i uken på et treningssenter over samme tidsperiode. Målt opp mot hverandre var resultatene så og si identiske.
«Den aller største helsegevinsten som finnes ligger i overgangen fra ingen aktivitet til litt aktivitet. Det har forskningen bevist gang på gang».
Jakob Tarp
— Det er en utbredt kulturell misforståelse at noen former for fysisk aktivitet er bedre enn andre. Noen mener at du må være på gymmen og pumpe jern for å trene. Det er feil. Fysisk aktivitet kan være å gå en tur. Bare det å sykle til bussen er å komme seg opp i moderat intensitet.
Fra ingen fysisk aktivitet til litt
I en rapport publisert i tidsskriftet til Den Norske Legeforening kommer det frem at sykling til og fra jobb er assosiert med cirka 30 prosent lavere risiko for tidlig død både hos menn og kvinner. Forskning ved Karlstad universitet i Sverige har også funnet ut at de som sykler eller går til jobb er lykkeligere enn de som bruker bil eller kollektivtransport. Dette understøttes av en undersøkelse gjort av Barcelona Institute for Global Health, som også peker på den mentale helsegevinsten ved aktiv transport.
Gjeng med friskuser
Boligen hvor Emma jobber var en av nærmere 400 arbeidsplasser i Oslo som deltok på «Sykle til jobb-aksjonen» i år.
— Vi er jo en gjeng med friskuser der oppe, så det var bra oppmøte. Selv sykler jeg jo uansett vær og vind, men det var gøy å sette litt fokus på det, ler hun.
Sykle eller gå – tar du utfordringen?
Norges eldste
«Sykle til jobben-aksjonen» er Norges største og eldste aktivitetskampanje, og rundet av den 21. juni for i år. I over 2500 bedrifter over hele landet har de ansatte loggført om de beveget seg til jobb. De har også kunnet skåre poeng for mosjon på fritida.
Til sammen har hele 43 648 deltakere tilbakelagt 10,3 millioner kilometer med aktiv jobbreise. Dette tilsvarer 258 runder rundt jorda.
Særlig i Oslo har det vært en betydelig økning, med 77 prosent vekst i antall deltakere. Det er Bedriftsidretten som arrangerer aksjonen, men du behøver ikke være i jobb for å melde deg på. Selv synes arrangørene det morsomste er å kunne bidra med motivasjon.
Underveis kommer de med utfordringer og premier, og bedrifter kan også utfordre hverandre. De forteller om flere deltakere som snakker om at dette var det lille pushet de trengte for å komme i gang med sykling.
— Jeg ringte en av hovedvinnerne i går. Hun hadde nylig kjøpt seg scooter, men solgte den i løpet av aksjonen for å investere i elsykkel, forteller markedssjef Lotte Frost.
Gjør treningen til en vane
Tarp er enig i at det er viktig å ha det gøy med trening. Fysisk aktivitet er noe som må vedlikeholdes og gjøres til en vane.
— Den viktigste treningen du gjør er den du gjør akkurat nå. For de som holder på med aktiv transport, så blir det en vane. Og fordi det er en integrert del av hverdagen og forbindes med arbeid, så er det en større sannsynlighet for at man beholder vanen, avslutter han.
Selvtillitsboost
Grefsenveien flater ut. Emma begynner å nærme seg jobben. Belønningen – utover den behagelige nedoverbakken på vei hjem igjen – er blant annet et regulert blodsukker, nedsatt risiko for diabetes og andre livsstilssykdommer, sterkere hjerte og bedre humør. Hun låser sykkelen, og gjør seg klar for å stemple inn.
— Ingenting er som å starte arbeidsdagen med en liten selvtillitsboost. Det er digg.