Dra på parksafari i byen!

Skal du på tur; ikke røm fra byen, gå heller på oppdagelsesferd blant hovedstadens parkperler. De er flere enn du tror!

Tekst Julie Messel Foto Julie Messel

(Denne reportasjen er fra 2019)

Oslo er et eldorado for deg som liker å trekke ut for å se på livet, se på kunsten, se på naturen, se på hunden eller rett å slett se på kjæresten i naturlige omgivelser! Og kanskje er sommeren 2019 året da du erstatter Frognerparken eller Sofienbergparken med en park du inntil i dag kanskje ikke visste fantes?

– Vi kommer alltid hit. Vi elsker Klosterenga, sier Mathilda Linnea Michalsen (13) og Sidra Raad (13).

De to ungdomsskoleelevene nyter sommerværet på en benk i Klosterenga park i Gamlebyen.

Oslos parker: Klosterenga

Bård Breivik hentet inspirasjon fra flere verdenshjørner.

En oase i gull og grønt

Parken ligger mellom Schweigaardsgate og Oslo kretsfengsel, og inneholder skulpturer og installasjoner i stein. Første byggetrinn ble åpnet i 2001. Bak både kunstverkene og utformingen av parken står billedhoggeren Bård Breivik, som gikk bort i 2016.

Hit kommer naboer og barnehagebarn, besøkende, hundeluftere og venninner som Mathilda og Sidra.

Yashoda og Sunder Mohan er på Oslo-besøk for første gang og nyter skulpturer i Klosteranga park. – En oase, sier Sunder.

Turistene Sunder og Yashoda Mohan fra indiske Mombai er på oslobesøk hos en sønn, og nyter skulpturer og lanskapsarkitektur i Gamlebyen.

– En nydelig liten oase. Fredelig og med vakre skulpturer, sier Sunder, før han og Yashoda forsøker seg på de elektriske sparkesyklene, som siden april har prydet by- og  parkbildet i Oslo.

– Å ha en slik liten park midt i byen! sier Yashoda, tydelig fornøyd med sønnens valg av bosted.

Men Klosterenga er ikke den eneste lille parkperlen vi har i Oslo.

Les mer: Slik skal Klosterenga fullføres

I Muren kan du finne bl.a. 25 buddhahoder, kopier av gamle utgaver fra Asia.

Oslos parker i alle størrelser

Oslos 69 parker dekker et område på 16,8 millioner kvadratmeter, og forvaltes stort sett av Oslo kommune, enten gjennom Bymiljøetaten eller direkte av bydelene.

Parkene byr garantert på noe for enhver smak. Kanskje vil du til Oslos eldste parkanlegg Palèhagen, også kalt Christian Fredriks Plass, eller til en av de mindre kjente; Halfdan Kierulfs Plass i St. Olavs gate? Hva med kanskje Oslos minste plass, Trekantplassen i Tøyengata? Den dekker et areal på knappe 103 kvadratmeter.

  • Her finner du mer informasjon om Oslos parker og friområder! Hvor mange av dem har du besøkt?

Noen av parkene er relativt enkle å vedlikeholde. Andre er av det litt mer kostbare slaget, som Frognerparken med sine 14 000 roser og utallige løvtrær, og Vigelands skulpturanlegg.

Mulighetene er i alle fall mange om du tenker litt utenfor vante parkopplevelser i sommer.

sommerferie i Oslo
Levende by
Sommerferie i Oslo? Opplevelsene er rett rundt hjørnet!

Kombinèr grøntområdene

Parkekspert og turbokforfatter Tor Møllebak fra Kjelsås har tilbrakt mange timer i Oslos parker og grøntområder. Han anbefaler å ta bena fatt dersom du vil utvide parkopplevelsen: Kombinèr parker med turer langs bekker og elver for en skikkelig turopplevelse.

–  Billedhoggerparken i Hekkveien, ovenfor Carl Berners plass,  er en gammel villahage med flere spennende skulpturer. Begynn i Botanisk hage for så og så gå over Ola Narr, som gir deg en av de beste osloutsiktene, og herfra over til Billedhoggerparken.

Eller gå Hoffselva forbi Smestaddammene og Hoffsdammen.

– Da passerer du Dronningfossen, etter dronning Sofie gift med kong Oscar 2. Fra Hoffsdammen går det turvei til Skøyenparken og Frognerparken.

Oslos parker: Tinker'n

Speilkunst på Oslos vestkant: Under store løvtrær kan både tobeinte og firbeinte nyte et friminutt på Tinker’n .

Tenketur til Tinker’n

Dersom du allerede er på vestsiden av byen er mulighetene mange. Bygdøy roper på deg der ute, med sitt splitter nytt skateanlegg innerst i Frognerkilen ved Bygdøylokket.

Men prøv deg likesågodt på en skjult parkperle på bysiden av Frognerstranda. Oppdag Tinkern.

– Eller, helst ikke gjør det, sier Elise Enersen Eyck lattermildt.

Elise Enersen Eyck med Frida

Sammen med den 10 måneder gamle kongepuddelen Frida er hun daglig i denne lille svale parken. Her er en egen lekeplass for de minste med benker og store løvtrær for skygge, adkomst rett til brua over E 18, og plass til hundeluftere.

– Det er en perle. Jeg tror ikke vi er så mange som kjenner til denne parken. For meg er et det ypperlig sted å gå med Frida, være sosial med andre hundeeiere og trekke luft. Det er en skikkelig fin nabolagspark, sier hun.

Mosjon og friluftsliv
Her er Oslos vakreste badeperler

Søppelfylling er blitt park

Dersom du liker å oppsøke nye steder- også de som har kunstverk utover naturen – skal du imidlertid ta turen nordover i Oslo, til Rommensletta skulpturpark.

Dette er en park i Kristoffer Robins vei på Smedstua i Groruddalen. Parken er anlagt på kommunens gamle hovedsøppelfylling, som ble lagt her på 60-tallet. I dag er det imidlertid lite som minner om søppel der skulpturene tar i mot. I 2013 gikk flere etater, bydel Stovner og  Norsk billedhuggerforening sammen om å lage denne allsidige parken. Den byr på flotte skulpturer fra Oslo kommunes kunstsamling, flere av dem med en lang Oslo-historie. Parken har dessuten treningsapparater og nydelig utsikt mot Romsås i furuskogen mot vest.

– Et ypperlig sted for trening! Jeg løper hit fra Furuset. Her trener jeg blant skulpturer og med nydelig utsikt, sier Aleksandra Szlufkik fra Furuset.

Aleksandra Szlufkik setter pris på treningsapparatene på Rommen.

Hold deg sprek på Furuset!

Dersom du er av det treningslystne slaget, og tåler en løpetur av det lengre slaget, kan du nettopp gjøre som Szlufkik, ta løpeturen over til Furuset, da kommer du til Verdensparken.

– Et supert anlegg med mange muligeter, sier turgåer Lise Kristiansen

Verdensparken ligger nedenfor Furuset senter, i Gransdalen.

Lise Kristiansen med Charlie

– Jeg går denne turen stadig. Her er god plass til både folk som trener og unger som løper, og for hundeluftere som meg, sier Lise Kristiansen.

Sammen med Charlie på fem år går Kristiansen flere ganger i uka gjennom denne parken som byr på turstier, lekeplasser og nylig anlagt parkouranlegg, for den som liker å hoppe og løpe fra konstruksjon til konstruksjon, mellom steiner, stolper og betongelementer. Ikke alle parkopplevelser skal involvere å ligge langflat med en bok. Skjønt, du kan gjøre det her også.

Fem turtips fra Tor Møllebak

 

Alnaelva mellom Smalvollveien og Hovedbanen. Fin gangvei på baksida av virksomhetene lang Smalvollveien med utsikt til Alnas elveløp med markerte meandrer. ÷an med fordel kombineres med en kikk på fossen i Tvetenbekken under Tvetenbrua (finest rett etter kraftig regnvær). Det er også en hyggelig rusletur langs Tvetenbekken fra Trasop/Godlia og ned til Tvetenveien.

Tor Møllebak

Gå langs Alna gjennom Svartdalen fra Kværnerbyen til Brynseng, særlig etter at kommunen anla en spektakulær turvei over og langs Nygårdsfossen.  Svartdalen er dypt nedskåret, trang og mørk, men likevel frodig. Lenger opp der sola slipper bedre til heter det Fagerlia

 

Bekkedalen mellom Årvoll/Tonsenhagen og Trondheimsveien er en kort og idyllisk tur langs Hovinbekken gjennom en flott «hundremeterskog« i en markert bekkekløft. Turen kan med fordel forlenges langs Hovinbekken på nedsida av Trondheimsveien til det relativt nye parkområdet i Bjerkedalen.

 

Mærradalen fra Radiumhospitalet til Huseby er et idyllisk turområde langs et fint bekkeleie i bunnen av en dyp v-kløft gjennom Husebyskogen.

 

Dronningberget på Bygdøy (innerst i Frognerkilen) er et interessant turmål. Sæterhytten (fra 1862) på toppen er restaurert og brukes blant annet til kulturformål.