Slik får du togferien til å gå på skinner!

I sommer var Sigurd Moskvil Thorsen på sin første togferie med hele familien, og det blir ikke den siste! Her er tipsene for hvor og hvordan du får en vellykket togferie.

Tekst Lise Helset Eide Foto Brian Cliff Olguin

God planlegging, et kart og en tanke om hva du har lyst til å oppleve underveis på reisen. Det er noen av rådene fra togblogger Sigrid Elsrud når du drar på togferie. Flere av dem lenger ned i saken.

Sigurd Moskvil Thorsen var «førstereis-far» da han i juni la ut på lang togtur med kone og to barn.

– Ideen om å ta toget til Bodø var en salig blanding av et ønske om en annerledes ferieopplevelse, entusiasme for tog og bekymring for klima. Idas familie bor i Bodø, så vi reiser ofte dit, men det har vært med fly. Den regelmessige flyvningen har vært med blandede følelser, spesielt med den siste debatten om klimagassutslippene. Det fikk oss til å i det hele tatt tenke at vi kunne ta toget til fra Oslo til Bodø i sommer med våre to gutter, forteller han.

 

Togferie og kvalitetstid

Moskvil Thorsen har tidligere vært på interrail, men dette var første togferie med barn. Erfaringen ga mersmak og bød på mange minnerike opplevelser.

Vi ser tilbake på togreisen som en opplevelse i seg selv, og mindre stressende enn for eksempel en flytur med to barn

Sigurd Moskvil Thorsen

– Vi så mye fin natur og kom lett i prat med folk. Vi spilte togbingo og snakket med barna om hva vi så i vinduet. Der var det både ku, sau, traktor og andre tog. Reisen var en fin familietid for oss, og en opplevelse som 4-åringen fortsatt snakker om. Vi ser tilbake på togreisen som en opplevelse i seg selv, og mindre stressende enn for eksempel en flytur med to barn, mener han.

– Bare det å lempe bagasje inn på toget, installere barna i et sete midt i Oslo, og vite at her kunne de være helt til de ankom Trondheim, var en god følelse.

– Bare tenk om toget gikk helt til Bodø, det hadde vært deilig, påpeker tobarnsfaren.

Togfakta

  • En togreise forbruker 0.12 kWh per personkilometer. Dersom denne togreisen foregår med norsk elektrisitet + netto import slipper det ut 50 gram CO2-ekvivalenter per kWh.
  • Utenlandsforbindelsen fra Norge har blitt redusert med årene. I dag går det fem togruter fra Oslo til utlandet,
  • Det går per i dag ingen nattog fra Oslo og over landegrensa.

(kilde: transportmiljo.no)

Er det lenge igjen?

Eldstesønnen Albert hadde gledet seg stort til å ta toget. Bare det å rulle ut av Oslo S, var et høydepunkt for både store og små. Yngstemann Edvin sto i vinduet og hylte av fryd idet toget begynte å få fart. Pappa Sigurd ble imidlertid litt urolig for de neste 18 timene da Albert spurte om det var lenge igjen etter å ha passert Lillestrøm stasjon…

– Det viktigste vi gjorde, var den mentale forberedelsen til turen. Nemlig at selve reisen er en del av ferien og ikke bare en transportetappe, sier Moskvil Thorsen.

Mamma Ida hadde gjort en stor innsats ved å forberede enkel mat til turen. I tillegg hadde paret pakket masse leker, aktivitetsbøker, spill og lastet ned barnefilmer på mobilen, slik at barna kunne være underholdt.

togferie

Et høydepunkt var frokosten på Nordlandsbanen som jeg hadde med barna i restaurantvogna over Saltfjellet. Der satt vi trøtte og spiste frokost mens vi bevegde oss over Saltfjellet! Personalet i restaurantvogna ga Albert et aktivitetshefte som han fortsatt liker å lese i. Edvin kikket energisk ut vinduet og pekte på stort og smått, minnes tobarnsfaren.

Ønsker bedre informasjon

Til tross for en fantastisk togferie, møtte familien også på noen utfordringer, de fleste i forkant av reisen.

Mosjon og friluftsliv
Her er Oslos vakreste badeperler

– Det å få nok informasjon om reisen før vi bestilte, var en utfordring. Skal man velge en 18 timers togtur med to små barn fremfor halvannen time med fly, må man planlegge godt og få god informasjon om tilbud om bord på toget, om det er lekevogn og resturantvogn, om det er plass til barnevogn i sovekupéen og om det er buss for tog på deler av strekningen.

De fire måtte kjøre buss mellom Trondheim og Stjørdal, noe som ikke fremgikk av billetten. De hadde også utfordringer med å booke billett fra Trondheim til Bodø med sovekupé, siden de ikke fant informasjon om i det hele tatt fantes sovekupé på denne strekningen.

– Ida brukte mye tid på å finne informasjon og besøkte Entur på Oslo S, uten at de kunne gi svar på om det var sovekupé mellom Trondheim og Bodø. Det er jo egentlig ganske hårreisende. Mangelen på informasjon gjør at man føler seg usikker på hva man har kjøpt og gjør det vanskelig å velge tog fremfor fly. Vi savnet også en påminnelse av typen «nå kan du sjekke inn» eller «nå skal du snart ut og reise» slik man får på fly eller på for eksempel danskebåten, forteller Moskvil Thorsen.

Levende by
Dra på parksafari i byen!

Skal få god nok informasjon

– Informasjon om sovekupe fra Trondheim til Bodø er tilgjengelig for våre medarbeidere på stasjon. Tilbudet formidler vi til reisende hver dag, og vi forsøker også etter beste evne å gi god og relevant informasjon om planlagt driftsavvik. Det er derfor beklagelig at Ida ikke har fått den service og informasjon som vi ønsker å formidle til de reisende, sier Johnny Welle, administrerende direktør i Entur.

Han sier at dersom man velger å kjøpe papirbilletter i utsalget blir man i enkelte tilfeller avskåret fra digitale tjenester knyttet til gjennomføringen av reisen.

– Derfor oppfordrer vi kunder i størst mulig utstrekning å benytte Vy’s salgsflater på internett eller på app. Men da også få påminnelser og oppdateringer i forhold til driftsavvik, sier Welle.

Vy henviser til hjemmesiden Vy.no for å få god og riktig informasjon.

– Vy forstår godt at god informasjon er viktig i forkant av en reise. Den kjappeste informasjonskanalen vi kan tilby i forkant av et billettkjøpt er vår hjemmeside, vy.no. Ved å søke på «natttog» eller «sove» får du opp informasjon som alle nattog og sovekupe på strekningene  våre, sier Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i Vy.

Nyttige lenker

https://www.entur.org/informasjon-om-togreiser/

Informasjon og reiseplanlegger.

 

https://europarundt.no/

Norsk side med både praktisk informasjon, billettbestilling og inspirasjon gjennom bilder, tekst og video fra bloggere.

 

https://www.interrail.eu/en

Den offisielle online salgskanalen for interrailpass.

 

https://www.acprail.com/

Tilbyr billetter og setereservasjon til sine partnere over hele verden.

Bruk gode kart

Sigrid Elsrud er kvinnen bak «Togbloggen» og boka «På skinner. Ut i Europa med tog». Hun er enig med familien Moskvil Thorsen om at planlegging er sentralt for at ferien skal gå på skinner.

– Det handler ikke minst om å tenke annerledes enn vi gjør når vi bestiller en flybillett. Da kjøper vi oss bare transport fra A til B og tenker aldri på alt det som ligger mellom. Når vi reiser langs bakken med tog, er det reise og opplevelse hele veien! Så ikke minst må vi forholde oss til kartet på en helt annen måte enn før, sier Elsrud.

Togferie

Sigrid Elsrud er kvinnen bak «Togbloggen» og boka «På skinner. Ut i Europa med tog». Hun mener planlegging er avgjørende for at ferien skal gå på skinner.

Hennes beste råd er å begynne planleggingen med et godt kart, og lage en reiserute man har lyst til å følge. Selv om det er ett bestemt sted man har tenkt å komme frem til, vil det være uendelig mange muligheter til fine opplevelser underveis, poengterer togbloggeren.

Favoritt-reisemål er det så mange av, at det er vanskelig å trekke frem ett. Elsrud gir det likevel et forsøk;

– Den nærmeste favoritten er Bergensbanen, og sommerens store tur for min familie går med den. Til Bergen og med stopp på Finse på tilbaketuren.

Sigrid Elsruds pakketips

  • Pakk lett! Når vi reiser med tog, må vi håndtere bagasjen mer enn når vi reiser med fly, derfor må vi sørge for å være venner med den underveis. Det er vi ikke hvis den er stor og tung.
  • Ha en praktisk håndbagasje lett tilgjengelig, med full kontroll på billetter, pass, mobil og andre verdisaker.
  • Ta med godt lesestoff (eller gode podcaster), men min erfaring er likevel at jeg får lest mye mindre enn jeg tror på forhånd.
  • Ta alltid med vann og litt mat. Selv om de aller fleste langdistansetogene i Europa har bistro- eller restaurantvogn, kan man ikke garantere at den er åpen eller har godt utvalg.

– Ellers liker jeg å ta en togtur på sparket i Sverige i løpet av sommeren, og når høsten kommer, å sette meg på toget til Spania. På en langtur gjennom Europa er det selvfølgelig veldig mye fint å få med seg – Rhinen, Moseldalen, Alpene, et strekk langs middelhavskysten eller en togtur gjennom Pyreneene, for å nevne noen av godbitene.

 

Billetter til besvær

Det er ett spørsmål som raskt melder seg når man planlegger togferie, og det er hvordan bestille billetter på tvers av landegrenser og togselskap? Det er også spørsmålet som går igjen på Togferie-gruppa på Facebook og i Togbloggen.

sommerferie i Oslo
Levende by
Sommerferie i Oslo? Opplevelsene er rett rundt hjørnet!

– Vi er blitt bortskjemte med billige flybilletter som er veldig enkle å kjøpe. Både billettprisene og systemene kan være utfordrende når man skal feriere med tog. Jeg tror det kommer til å skje mye i tiden fremover, men foreløpig er både togselskapene og reisebransjen generelt bakpå når det gjelder gode tilbud til alle som vil ta ferien med tog, bekrefter Elsrud.

togferie

Hun anbefaler forhåndsbestilling av billetter til høyhastighetstog hvis man planlegger å reise langt. Hvis man derimot ønsker å reise roligere rundt i et område, krever det mindre planlegging på forhånd.

– Tyskland er et land som egner seg godt for denne måten å reise rundt på. Flere andre land også, blant dem Belgia! Det er faktisk et land jeg har lyst til å peke på. Lett for oss å komme til med tog, veldig enkelt å reise rundt i – og det er mye mer å oppleve der enn de fleste tenker over, sier Elsrud og legger til at det også går an å kombinere med en trikk som går langs hele den belgiske kysten.

For Sigurd Moskvil Thorsen er det den transsibirske jernbane som er drømmeturen, men det må bli uten barn. I mellomtiden er det planer om togferie i Europa og flere reiser nordover til Bodø.