Søppel-hackaton på Norway Cup

Norway Cup samlet fotballungdom fra hele verden til en søppelworkshop for å finne nye grønne løsninger! – Alle har sine egne lokale utfordringer knyttet til miljø, men de globale utfordringene gjelder alle.

Tekst Andreas Reite Foto Andreas Reite

Polyesterkledd ungdom vrimler over Ekebergsletta.

I løpet av siste uka i juli var unge fotballspillere fra mer enn 50 nasjoner og flere verdensdeler samlet i det som er verdens største fotballturnering for barn og unge.

Norway Cup er verdens største fotballturnering for barn og unge.

Under turneringens andre dag ble derimot de konkurransevante ungdommene utfordret til å spille ball på en litt annen måte.

Internasjonalt

Utstyrt med pappesker, lego, teip og andre hjelpemidler ble lag fra Norge, Nepal, Kenya og Tanzania samlet for å konkurrere i et såkalt trashaton. 

Målet var å komme opp med nye løsninger for å håndtere plastavfall under turneringen og i deres nærmiljø.

— Vi forsøker å være kreative

Mathare United (Kenya)

 

Fokus på bærekraftsmålene

Julie Rannem syntes det var spennende å sammenligne ulikhetene i løsningene fra ungdommene.

— Vi synes det er utrolig gøy å se så engasjerte ungdommer, sier prosjektleder Julie Rannem. 

Hun forteller at Norway Cup har et stort fokus på bærekraftsmålene. De avholder blant annet egne bærekraftsseminar hvor representanter fra næringslivet og statsminister Erna Solberg deltar. Her skal noen av løsningene fra trashatonet vises frem.

Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Oslo europeisk miljøhovedstad 2019.

Men hva er egentlig et trashaton?

Hackathon for søppel

Trashaton er et idéverksted hvor ungdommer blir utfordret til å løse et miljøproblem. Over en avgrenset tidsperiode skal de komme opp med en løsning på en problemstilling innen avfall.

Den beste idéen premieres. Målet er å fremme grønn innovasjon og skape bevissthet rundt bærekraft hos ungdommer.

— Trashaton er inspirert av tech-bransjen, forteller Rannem.

Utrykket stammer fra hackathon. En populær konkurranseform innen IT hvor ulike team forsøker å svare på briefer ved hjelp av koding, samarbeid og kreativ problemløsning.

— Det er er altså et hacktathon for søppel.

 

Innovasjon og respekt for nasjonen

Rundt en benk sitter laget Mathare United og jobber med en prototype som snart skal vises frem for juryen. 

— Vi lager en søppelkasse for plast forteller de, konsentrert bøyd over en fargerik pappinnredning. 

Jentegjengen fra Kenya er i Norge for første gang, og skal snart spille i sluttspillet for sin årsklasse. De forteller at plastforsøpling er et stort problem i hjemlandet deres.

Ved å pynte søppelkassen med kenyanske flagg og farger, ønsket de å appellere til følelser og respekt for nasjonen.

Mathare United forteller at plastforsøpling er et stort problem i hjemlandet.

 — Vi forsøker å være kreative. Ved å ha en søppelkasse som minner oss om at vi må ta vare på landet vårt, tenker vi det er mer naturlig å kaste søppel der enn i naturen. 

De globale problemene er de samme

Petter Skogland er daglig leder i Ungt Entrepenørskap Akershus, som sammen med Norway Cup sto bak arrangementet. Han forteller det er interresant å se på forskjellene i hvordan ungdommene fra de ulike landene angrep problemstillingene:

Smarte folk
Nå kan du bidra til at Bislett Games blir verdens grønneste stevne

— Det er lokale utfordringer knyttet til miljø, men de globale utfordringene er de samme. I Norge tar vi det for gitt at folk flest bruker søppelkasser, mens i andre land må man kanskje begynne allerede der. 

— Innovasjon rundt bærekraft og klima er helt nødvendig om vi skal få fra en petroleumsbasert industri til en grønn fremtid

Petter Skogland

 

Skogland mener det er imponerende hva ungdommene får til på så kort tid, og utelukker ikke at noen av løsningene er gode nok til å bli realisert. 

— Vi ser at ungdommene fokuserer på det de selv bryr seg om og synes er gøy. Det er mange aktivitetsbaserte forslag som absolutt hadde fungert i en setting slik som på Norway Cup. Det var for eksempel et lag som lagde en prototype på en slags basketkurv, hvor man kunne kaste plast og score poeng. 

Opptatt av miljøet

Laget bak basketkurven – Eikelandsfjorden IL – forteller at det ville vært enklere å sortere plast om man gjorde det litt morsommere. En annen idé var å arrangere et lotteri hvor man fikk et lodd for hver gang man leverte søppel til en container.

Flere av lagvenninnene i Eikelandsfjorden IL fikk skyss med elbil til Norway Cup.

— De fleste på vår alder er opptatt av miljøet. Vi har kompost i hagen for eksempel, sier en av jentene.

— Og vi kjørte elbil hit, nevner en annen. 

Grønn innovasjon

Per Ravn Omdal er en viktig stemme i det internasjonale fotballmiljøet. Her gir han ungdommene i Mathare United en pep talk.

Trashatonet nærmer seg slutten, og juryen kårer plastsøppelkassen til Mathare United til dagens beste løsning. Senere kommer tidligere styremedlem i UEFA Per Ravn Omdal bort til de Kenyanske jentene for å fortelle om at de må fortsette å utfordre seg selv og omgivelsene – både på fotballbanen og på skolebenken. 

Skogland er enig i at det er viktig å fokusere på grønn gründervirksomhet og kreativ problemløsning blant unge. 

— Innovasjon rundt bærekraft og klima er helt nødvendig om vi skal gå fra en petroleumsbasert industri til en grønn fremtid, avslutter han.

Toppbilde: Norway Cup