Møt de nye barnehageassistentene!

Markkompostering, solcellepanel og treverk som suger til seg og holder på varme. Bli med inn i et av byens mest klimainnovative bygg – Munkerud Miljøbarnehage.

Tekst Andreas Reite Foto Andreas Reite

I en barnehage på Munkerud løper barn mellom sandkasser og klatrer i trær. I gangen får de hjelp til å ta på seg fargerike regnklær, og rundt lunsjtider samles de rundt et langbord for et sunt måltid.

 

På mange måter ser Munkerud Miljøbarnehage ut som alle andre barnehager. Det er allikevel en ting som gjør den helt annerledes. Munkerud Miljøbarnehage er et plusshus. Enkelt forklart, et bygg som produserer mer energi enn det bruker.

Innovativt

— Dette er altså massivtre. 

Hans Vidar Olsen (til høyre) peker på at det viktigste har vært å lage et godt læringssted for barna, og et godt arbeidssted for de ansatte.

Hans Vidar Olsen klapper på ytterveggen. Han er prosjektleder i Omsorgbygg, som har vært byggherre for barnehagen.

— Det er et materiale med god termiske egenskaper som trekker til seg og avgir fuktighet. 

Han forklarer at massivtre, som alle vegger og flater er bygget i, har en termisk effekt som gjør at både temperaturen og inneklimaet holder seg stabilt. Det reduserer behovet for blant annet varmeovner. 

I tillegg har barnehagen et spesielt ventilasjonsanlegg der lufta suges inn i et teknisk rom, og blir varmegjenvunnet før det føres over tak. 

Alle vegger er bygget av massivtre, et porøst materiale som suger til seg og holder på varme.

Barnehagen er også utstyrt med solceller på taket og energibrønner under bakken. Et vanningsanlegg på taket bidrar til håndtering av overvann. Regnvannet samles i en stor tank som benyttes for kjøling av bygget på sommerstid. 

— Vi kvitter oss med matavfallet her, så komposterer marken det

Benedicte Aasland Caspersen

Tar vare på miljøet

— Vi tar vare på miljøet, naturen og dyrene, roper barna på lekeplassen. 

— Femti tusen marker har vi, utbryter barna. Markkompostering er bare en av mange innovative løsninger i bygget.

Det er ikke bare infrastrukturen som er bærekraftig. Det er også noe som går igjen i det pedagogiske opplegget.

Et drivhus skal på plass i løpet av høsten. Der skal barna skal lære om frø og grønnsaker. Også lunsjen er økologisk og næringsrik. 

— Og så spiser marken all maten vi ikke orker, supplerer et av barna fra toppen av en gren.  

VIDEO: Barna forklarer hvorfor de har meitemark i barnehagen.

Markkompostering

Munkerud Miljøbarnehage er nemlig utstyrt med et komposteringsanlegg med femti tusen marker i et eget temarom som komposterer alt av matavfall. 

 

Pedagogisk leder Benedicte Aasland Caspersen viser vei inn forbi kjøkkenet.

— De kan være vanskelige å se, men under jorda kravler de, altså. 

Belyst av summende UV-lamper står en to meter høy og fem meter lang trekiste. Gjennom et glassmonter kan man se at den er fylt opp med jord. Om du tar hånden nedi kan du altså forvente å få med deg en neve meitemark. 

— Vi kvitter oss med matavfallet her, så komposterer marken det. Det resulterer i fersk matjord vi bruker til å plante grønnsaker i, sier Benedicte. 

En mark kan spise sin egen vekt i jord hver eneste dag. Det vil si at femti tusen mark kan kvitte seg med femti kilo avfall hver eneste dag. 

Stabilt inneklima

Benedicte forteller at det er deilig å jobbe i et bygg med bærekraftsmarte løsninger. Hun peker på et behagelig, stabilt inneklima uten fukt og med mye dagslys fra spesialdesignede vinduer. 

— Det er ikke ny teknologi dette her. Det som er nytt er at vi har samlet alle disse løsningene på ett sted.

Hans Vidar Olsen

— Men det aller deiligste er nok lydisoleringen i taket, smiler hun lurt. 

Ikke ny teknologi

Olsen peker på at de aller fleste bygg kan bygges på denne måten, alt fra private boliger til industribygg. Det er ikke dyrere materialer, og det å produsere egen strøm er kostnadseffektivt. 

Smart by
Ser du hvorfor skolen til disse elevene skiller seg ut?

— Det er ikke ny teknologi dette her. Det som er nytt er at vi har samlet alle disse løsningene på ett sted, understreker han. 

På mange måter virker Munkerud som hvilken som helst barnehage. De klatrer i trær og leker i sandkasser. I veggene er derimot mye annerledes.

— Det viktigste for oss er at dette skal være et godt læringssted for barna, en god arbeidsplass for de ansatte, avslutter Olsen. 

Fornøyde

Også barnehagebarna virker fornøyde med Munkerud. 

— Dette er en mye bedre barnehage enn den forrige jeg gikk i, for den het ikke en gang noe med miljø!