Ikke gå skoa av deg – få dem fikset her!

– Jeg arbeider for miljøet. Hver dag, sier skomaker gjennom et langt liv, Hosen K. Zadeh. Han ber deg innstendig om å gjøre det samme.

Tekst Julie Messel Foto Julie Messel

Gründerbedriften Repairable, som Zedeh samarbeider med, oppmuntrer folk til å ta bedre vare på tingene sine:

– Reparèr det du allerede har, sier Aylin Engvik.

– Dette handler om å gi klær og sko lenger levetid. Reparerer du plaggene dine, fremfor å kaste dem, bidrar du til et mer bærekraftig samfunn, sier Engvik.

Aylin Engvik i Repairable

Samler reparatører

Repairable tilbyr reparasjon av vesker og sko, klær og accesoirer gjennom nettsiden www.repairable.no.

Prosjektet har fått støtte av Oslo kommune for å stimulere til redusert forbruk blant kommunens innbyggere.

De har hentesteder i ulike butikker i Oslo. Gjennom et nettverk av reparatører fikser de det som folk ikke selv har utstyr eller kunnskap til å gjøre selv.

– Ambisjonen vår er hjelpe klesbransjen til å hjelpe forbrukerne: For folk vil reparere tingene sine, bare det blir lett nok, sier Engvik.

Oppgradering
Slik innreder du hybelen gratis

Ble skomaker som barn

Hosen K. Zadeh nikker! Er det noe han vet så er det nettopp det; at folk liker egentlig å ta vare på tingene sine.

skomaker

Skomaker Hosen K. Zadeh

Zadeh tar imot i verkstedet sitt på Majorstuen. Han har drevet som skomaker siden han var skolegutt hjemme i Tilbis i Iran.

Den lille gutten Hosen var rastløs og trengte noe å holde på med. Hosans far visste råd, og satte ham i arbeid hos en lokal skomaker i sommerferien.

– De beste ukene for en skolegutt med virketrang, sier Zadeh.

Det skulle vise seg at Hosen hadde talent for skomakeryrket. Til tross for at han var overbevist om at han skulle bli pilot som barn, så har han altså blitt ved sin lest siden.

– Jeg sier til de som arbeider her: Vi arbeider for miljøet. La det ikke være noen tvil om det, sier han.

reparasjon hos skomaker gir lavere forbruk

Jon Danielsen har med seg to par skinnsko som skal repareres

– Jeg er veldig glad i å reprarere ting, sier Jon Danielsen, som denne dagen leverer skoene sine til skomakeren.   Èn ting er at han denne dagen leverer to par sko til flikking hos Everest sko, men en annen ting er at en seriøs livstilsendring har ført til at han nå ikke bare reparerer sko, men også får sydd om klær:

– Jeg har nettopp lagt inn seks bukser og to dresser hos en skredder etter en vektreduksjon på 14 kilo. Resultatet ble perfekt, og langt billigere enn å kjøpe nytt!

Tre designstudenter redesigner turtøy
Smarte folk
Gammelt turtøy blir mote

Nettverk som gir flere kunder

I skomakerverkstedet sitt er Hosen omgitt av gode kolleger, som reparerer det meste, i tillegg til å lage splitter nye skinnsko.

– Ved å produsere ting av høy kvalitet er de også mulige å reparere. Vi skal ikke kjøpe eller importere dårlige varer som kastes etter kort tids bruk. Vi skal bidra til at sko og vesker holder år etter år etter år, sier han.

Etter økonomistudier i Russland (studier i hjemlandet Iran; nei det var han for frittalende og politisk aktiv til), så brakte livet ham til Tromsø, og deretter til Oslo.

Etter 16 år bak lestene i skobutikken Everest i Arbos gate på Majorstuen, er han nå glad for at teknologiske muligheter som Repairable gir ham gjør det mulig å nå flere kunder.

– Vi har jo folk som kommer igjen og igjen. Nordmenn klager sjelden. Om de ikke er fornøyd, da sier de det ikke, de bare lar vær å komme tilbake, sier Hosen.

strategi for framtidens forbruk

Denne morgenen er det imidlertid flere som kommer innom med sko og vesker. Og uten at de vet det, så er altså disse kundene hos Hosen noe Oslo kommune ønsker seg flere av.

I høst lanserte byrådet en egen strategi for bærekraftig og redusert forbruk. Den skal behandles i bystyret. Strategien legger opp til at det skal bli lettere å dele, ombruke og reparere varer i Oslo.  

Sammen med næringslivsaktører, frivillige organisasjoner, forskningsinstitusjoner og privatpersoner skal kommunen fortsette å tilrettelegge for deling og utlån, sambruk av lokaler, bruktmarkeder, loppemarkeder, reparasjon, ombruk og bytting.

Ifølge strategien er viktige innsatsområder mat, plast, elektronikk, samt tekstiler og bygg- og anleggsmaterialer.

Strategien for framtidens forbruk

Dette vil  Oslo kommune gjøre:

  • Bidra til et lavere faktisk forbruk av materielle ressurser gjennom ulike støtteordninger.
  • Stimulere til opplevelser og tjenester framfor å eie materielle gjenstander.
  • Tilrettelegge for lokale initiativ for forbruksreduksjon.
  • Stimulere til deling og resirkulering for å oppnå forbruksendring.

Klær som lever lenger kutter utslipp

Skal vi tro forbruksforsker Ingunn Grimstad Klepp, i forskningssinstituttet SIFO ved Oslo MET,  er det redusert forbruk som gjelder.

– Det handler om å forlenge klærnes levetid, sier hun til KlimaOslo.

Ifølge en rapport fra UNCTAD (UN Conferance on Trade and Development), som ble sluppet i mai i år, så står den globale klesindustrien for åtte prosent av all verdens klimagassutslipp.  Klepp sier,  som Zadeh, at det er gjennom kvalitet og lengre levetid på klær og sko, at vi bidrar til å løse et av verdens største miljøproblemer: Billig klesproduksjon.

En undersøkelse fra SIFO viser at 21 prosent av de spurte i 2017 hadde kjøpt brukte klær det siste året, og tall fra Forbrukerrådet viser ifølge Klepp en liten oppgang til 24 prosent i 2019.

I 2028 er det imidlertid spådd at gjenbruksmarkedet vil overgå kjedehandelen.

– Vi antar at klesmarkedet i fremtiden til bestå av en mye større andel brukte klær, og blant disse klærne vil det bli vanskelig å finne det vi i dag anser som god kvalitetsvintage, laget i en tid hvor håndarbeid og skreddersøm var mer vanlig, påpeker

Ta vare på kvalitetsplaggene

Klepp og tar med det til orde for kvalitet, ikke gjenbrukskvantitet.

Et godt marked for brukte klær er avhengig av at klærne er av god nok kvalitet til å tåle flere brukere.

forbruk av klær

Ingunn Grimstad Klepp

– De fleste klærne som selges i dag er masseproduserte, billige og dårlige og har liten verdi på et bruktmarked. De unike, eldre kvalitetsplaggene blir både mer ettertraktet og vanskeligere å finne, og derfor bør de tas godt vare på, sier Klepp.

Det liker de å høre hos Repairable.

– Dette er kjernen i vårt arbeid. At folk skal gis mulighet til å reparere klærne sine og ta gode miljøvalg, sier Aylin.

Hun gir følgende tips:

  • Velg kvalitet fremfor kvantitet. Færre plagg som varer lenger er noe av det beste du kan gjøre for å redusere mengden tekstilavfall. Velg klassiske plagg og sko du vil bruke sesong etter sesong.
  • Følg vaskeanvisningen. Vask sjeldnere og reduser bruk av tørketrommel.
  • Ta vare på skoene dine! Litt skopuss en gang i blant mangedobler levetiden på skoene.
  • Når du skal kjøpe noe nytt:  Spør seg selv: Vil jeg betale for reparasjon av dette produktet dersom det blir skadet. Dersom svaret er nei – ligg unna!

– Og for all del, sier skomaker Hosen: Reparer det du allerede har.