Ingrids grønne tips
Nordmenn kaster 23 kg klær i året. Men hvor havner egentlig alle disse klærne? Og hvor mye bedre er det å kjøpe brukt enn nytt? Vi ser nærmere på mat og forbruksvaner, og ikke minst – hvilke grep alle kan gjøre.
Her booker du en klimapilot til din skole!
– I går rydda jeg i klesskapet mitt. Der fant jeg altså så mye som jeg aldri bruker. Og det er ikke bare jeg som har det sånn. I gjennomsnitt har vi nordmenn 359 klesplagg i skapet. Hvert femte plagg blir sjelden eller ALDRI brukt, forteller klimapilot Ingrid Holtan Søbstad.
Sammen med klimapilot Hauk Are Fjeld har Ingrid sett nærmere på våre forbruksvaner innen flere områder, og serverer noen grønne tips i et nytt digitalt undervisningsopplegg.
Se nederst i artikkelen for PDF’er med undervisningsopplegget!
Grønne tips: Klær og mat
De to har sett nærmere på to store utslippspunkter; klesindustrien og matvarebransjen.
– Hver og en av oss tar mange valg når det kommer til hva vi har på oss og hva vi har på tallerkenen, og ved å ta litt grønnere valg kan det utgjøre mye, forteller Ingrid som til tross for at hun har jobbet lenge med tematikken, ble overrasket over hva de fant:
– Turen til Fretexlageret var overveldende. Å se de enorme mengdene klær de får inn hver eneste dag var helt vilt. Det som først og fremst slo meg var den store ubalansen mellom mengdene brukte klær vi leverer inn og summen av brukte klær vi handler, sier Ingrid og legger til:
– Det er ingen tvil om at mange har mye å gå på her. Vi må kjøpe mindre og reparere det vi har og ikke bare levere de avlagte klærne våre og tenke at vi da kan shoppe nye plagg med god samvittighet.
Nytt undervisningsopplegg
Vi vet at Oslo-borgere er opptatt av miljøet, og er positive til at byen har ambisiøse klimamål. Klimaundersøkelsen for 2020 viser at 77 prosent av innbyggerne i Oslo støtter målet om 95 prosent reduksjon i klimagassutslipp innen 2030. Men dersom disse målene skal nås må også hver og en av oss tenke over og redusere egne utslipp. Og det er egentlig ikke så komplisert hevder Ingrid:
– Jeg håper at elevene som ser disse filmene og jobber med denne tematikken i klasserommet ser at terskelen for å ta miljøvennlige valg i hverdagen ikke er så høy. Tipsene vi presenterer er enkle og oppgavesettene oppfordrer til refleksjon og dybdetekning.
Når det kommer til mat og matvalg er turen på butikken spesielt viktig.
– Sjekk varene for etablerte miljømerkinger, og velg kortreist frukt og grønt, råder Ingrid, og legger til:
– Det er supert å bruke handlenett – vi bør helt klart redusere bruken av plastposer, men det viktigste er likevel hva du har i nettet. Altså hva du kjøper.
Har du lyst til å vite mer om dette? Her finner du undervisningsopplegget:
- Klimapilotene – Ingrids grønne tips – Kompetansemål
- Klimapilotene – Ingrids grønne tips I Forbruk – Oppgaver
- Klimapilotene – Ingrids grønne tips II Matsvinn – Oppgaver
- Klimapilotene – Ingrids grønne tips – Fasit