Tre retter med ribberester

Blir det for mye ribbe i jula, er det ingen grunn til å fortvile. Ribbe er en herlig ingrediens som gjør seg i mange ulike retter. Her er våre tre favoritter.

Tekst Lise H. Eide Foto Simen Øvereng

I julehøytiden kaster vi mer mat enn noen gang ellers. Det kan være vanskelig å beregne riktig mengde når både matretten og antallet gjester rundt bordet skiller seg ut fra det man har resten av året. Det er vel heller ingen som vil beregne for lite mat til julemåltidene, når bordet aller helst skal bugne.

Slik kvitter du deg med ribbefettet

Ribbefett skal ikke skyldes ned i vasken, der det kan tette rør og i verste fall friste rottene. Følg heller ett av disse rådene:

  • La fettet bli kaldt og stivt, og skrap det av kjeler og fat. Kast det i matavfallet.
  • Bland frø, smuler eller korn, nøtter, rosiner og annet du har liggende med ribbefettet. Fyll det i en form eller melkekartong, og frys ned. Husk å legge inn en hyssing eller et tau om du ønsker å henge det opp.
  • Frys ned, for eksempel i isbit-terninger, og ta opp ved behov når du trenger å smaksette en saus eller suppe. Sett i kjøleskap og bruk det i middagen dagen etter, dersom retten tillater.

Heldigvis er det er mange gode restemåltider man kan lage av den deilige julematen. Ribbe er smaksrikt kjøtt som passer godt både til sterkt og søtt. Oppskriftene under gir muligheter til å bruke flere rester i fra kjøleskapet.

Taco med ribbe

Jul eller ei, taco er nordmenns klare helgefavoritt! Det er helt sikkert mange som blir glade om ribberestene blir brukt på denne måten, med tacolefser, spicy salsa og alt annet som gjør fredagskvelden komplett.

Slik gjør du det:

  • Rasp ost, kutt opp salat og grønnsaker etter ønske. I tillegg til klassikerne tomat, agurk og paprika, må du gjerne prøve avokado, mango, søtpotet, rødløk eller koriander. Bruk fantasien og det kjøleskapet har tilgjengelig.
  • Del opp ribbekjøttet i små biter, og varm i ovnen i 10-15 minutter på 180 grader.
  • Varm opp skjell eller myke lefser og legg ribbekjøtt sammen med salat og ønsket grønnsaker. Hell gjerne litt salsa og / eller lime over.

Ribbe-sandwich

Det er overraskende deilig med brødskive etter flere dager med tung julemat. Med ribbe som pålegg får du likevel høytidsstemning over måltidet.

Slik gjør du det:

  • Del opp et rundstykke eller skjær et par skiver av et godt brød.
  • Smør et lag med grov sennep på brødet.
  • Skjær det kalde ribbekjøttet i tynne skiver og legg på skivene.
  • Bruk restene etter rødkålen som topping, gjerne blandet med noe friske biter av eple eller appelsin.

Ribbewok i sursøt saus

Julemat er godt, men savnet etter sterkere og kanskje mer eksotiske smaker vil som regel melde seg. Da er det supert å bruke ribberestene i en sursøt wok med knasende friske grønnsaker.

bolle med grøt
Mat
Godt og enkelt med grøtrester

Slik gjør du det:

  • Skjær ribbekjøttet i strimler og stek på høy varme i panne eller wok.
  • Rens og skjær grønnsaker etter ønske. Du kan bruke gulrøtter, brokkoli, babymais, rødløk, brekkbønner, og mye annet – gjerne grønnsaker du allerede har liggende i kjøleskapet. En pose med ferdig wokgrønnsaker kan også brukes.
  • Kok opp nudler (kan sløyfes)
  •  Varm opp en sursøt saus. Hvis du ikke har, kan det lages fra bunnen slik:

– 4 ss soayasuas
– 3 ss sukker
– 2 ss epleeddik
– 1 ss maizena
– 1 dl buljong

restemat fra jula: ribberester

VIDEO: Tre nye retter med ribberester