Klima- og energifondet: Pengebruk som varmer

Oslofolk fikk i 2020 rekordmye penger fra klima- og energifondet til bruk på klimatiltak. Det er bra for både miljøet og næringslivet. Se hvilke tilskuddsordninger som var mest populære i året som gikk.

Tekst Redaksjonen Foto Nils Gelting Andresen Oppdatert

– Om vinteren hadde folk store problemer med å holde varmen i leilighetene, blant annet som følge av fuktig isolasjon på ytterveggene. Det var ikke tvil om at vi måtte gjøre noe.

Styreleder Morten Hermansen minnes tida i Manglerud borettslag før de gjennomførte en stor oppgradering, med blant annet isolering av ytterveggene. Dette gjorde borettslaget til én av mange mottakere av tilskudd fra Klima- og energifondet til Oslo kommune i 2020.

Rekordutbetaling til klimatiltak

Til sammen utbetalte fondet over 67 millioner kroner til ulike tiltak i 2020. Det er ny rekord, og røper at også innbyggere og næringsliv investerte rekordsummer i private klimatiltak i fjor. Da er ikke engang kjøp av elbil regnet med. Folk har montert solceller, isolert bygårder, klargjort for lading i garasjer, bygd sykkelparkering, skaffet seg el-lastesykler, begynt med utleie av el-båter, kuttet dieselbruk på byggeplasser og mye mer.

På klimatilskudd.no finner du full oversikt over tilskuddene borettslag og sameier kan søke om.

– Folk oppdaget fort at det ble alt for varmt inne når de hadde panelovnene på samme innstilling som tidligere

Morten Hermansen

Hvor mye de ulike støtteordningene på klimatilskudd.no dekker av totalkostnadene varierer. De fleste dekker 20 prosent, men det varierer fra 10 og opp til hele 80 prosent.  Utbetalingene i 2020 innebærer at oslofolk brukte minst 230 millioner kroner på tiltak som sparer klimagassutslipp og energibruk.

Portrett av Heidi Sørensen, direktør i Klimaetaten

Heidi Sørensen

– Samlede klimainvesteringer på over 230 millioner kroner på ett år er et betydelig bidrag til å gjøre Oslo til en bedre by uten utslipp. De vil også bidra til å nå målet i klimastrategien om redusert energiforbruket i byen, sier direktør i Klimaetaten, Heidi Sørensen. Det er Klimaetaten som administrerer Klima- og energifondet.

Bærekraftig borettslag

Manglerud borettslag ble ferdig med sin store opprustning i 2020. 14 blokker med 224 leiligheter har fått nye fasader med superisolasjon som tilfredsstiller TEK10-kravet. De har drenert rundt grunnmuren og ledet vekk overflatevann. Nå har beboerne for første gang kunnet teste resultatet i streng vinterkulde.

Se her hvordan ditt borettslag eller sameie kan få støtte til etterisolering og utskiftning av ytterdører og vinduer.

– Folk oppdaget fort at det ble alt for varmt inne når de hadde panelovnene på samme innstilling som tidligere, sier styreleder Hermansen. – Vi har nå også kunnet åpne luftekanalene, slik at inneklimaet blir bedre.

I tillegg til strøm kan beboerne i Manglerud borettslag fyre med ved. Men pipeløpene var i elendig forfatning, så også de ble rehabilitert som en del av opprustningen.

– Etterpå har ca 70 beboere skiftet ut sine gamle, forurensende vedovner med nye, rentbrennende, ifølge Hermansen. Også dette er tiltak som har fått støtte fra Klima- og energifondet.

Borettslagets investeringer i framtida stoppet ikke der. De har også bygd nye garasjer, der alle parkeringsplasser har ladebokser, selvfølgelig med tilskudd fra det samme fondet. I 2020 vant de OBOS sin bærekraftpris.

Klimatilskudd

Ras av nye søknader til klima- og energifondet

I fjor var det også mange som la planer for nye investeringer og tiltak. Klimafondet ga 8 203 forskjellige tilsagn om utbetalinger for til sammen 61 millioner kroner. En del av disse pengene er allerede utbetalt, fordi søkerne har gjennomført det de søkte om støtte til. Resten får pengene når de er i mål med prosjektet. At det ble utbetalt mer i fjor enn det ble gitt tilsagn for, skyldes at flere gjennomførte klimatiltak som de fikk tilsagn om støtte tidligere.

– Alle søknadene viser at oslofolk ønsker å investere i løsninger for framtida. Vi er glade for at tilskuddsordningene våre er til hjelp, slik at vi får den nødvendige omstillingen i byen, sier Heidi Sørensen

Til tross for mange søknader finnes det også noen tilskuddsordninger som har gått litt under radaren. Ordningen for etablering av ladestasjoner for elektriske drosjer fikk bare 8 tilsagn i 2020, men er likevel en ordning alle byens drosjesjåfører bør merke seg. Spesielt ettersom det om bare få år ikke vil være mulig å kjøre fossildrosje i Oslo:

Kommunen støtter lading for elbiler i borettslag og sameier

Foto: Hampus Lungren

– Drosjesjåfører har helt siden 2018 kunnet søke om tilskudd til kjøp av lader til el-drosje. De siste månedene har vi likevel registrert at ordningen har blitt litt mer populær. Nå gleder vi oss til å se hvor mange drosjesjåfører i Oslo som søker støtte hos oss og kjøper seg lader i løpet av 2021, sier teknologirådgiver i Klimaetaten. Bergljot Tjønn.

 

Dette var de mest populære tilskuddordningene i 2020

 

  • Ladeinfrastruktur

Over 280 borettslag og sameier fikk støtte til ladeinfrastruktur i garasjer og på parkeringsplasser. Dette klargjør for 10 000 ladeplasser for elbiler. Dette er med på å hjelpe både næringslivet, elektrifiseringen av bilparken og den enkelte beboer. Denne ordningen er blant de mest populære klimatilskuddene, og siden tilskuddsordningen ble innført i 2017 er det muliggjort for hele 56 000 ladeplasser.

Oppgradering
Slik får borettslaget ditt støtte til lading av elbil
  • Isolasjon og nye dører og vinduer

24 borettslag og sameier fikk tilsagn til isolasjon og utskiftning av dører og vinduer. Dette er noe beboerne vil merke godt både med tanke på lommeboka og inneklimaet, samtidig som det betyr nye oppdrag til håndverksbedrifter.

Klimatilskudd.no: Slik søker du om tilskudd til isolasjon, vinduer og dører

 

  • Solceller

I 2020 ble det gitt 6 tilsagn til solceller i næringsbygg, borettslag og sameier. Strøm er en stor utgift for store bygg, og investeringene i solceller kan være tunge å ta for borettslag, sameier og bedrifter i disse usikre tider. Derfor kan tilskuddet fra kommunen være avgjørende for å produsere egen strøm.

Her finner du mer info om Solcelletilskuddet på klimatilskudd.no

Solceller på tak

Solcellepanel installeres på et tak i Ammerudgrenda. Foto: Ellen Omland

  • Piggdekk og elsykler

2020 viste seg å bli sykkelens år på mange måter, og 5000 osloborgere har fått sponset halve beløpet på kjøp av piggdekk, slik at flere kan sykle vinteren gjennom. På tampen av året fikk også 1100 støtte til kjøp av ny elsykkel, gjennom

  • Lastesykler

Flere enn 200 bedrifter fikk støtte til kjøp av elektrisk lastesykler gjennom Klima- og energifondet. Det er ny rekord.

Foto: Fredrik Naumann

  • Innovasjon i næringslivet

I 2020 mottok Klima- og energifondet flere søknader om tilskudd til FoU og pilotprosjekter enn noen gang tidligere. Prosjektene som får tilskudd er viktige for å prøve ut og kommersialisere ny teknologi i Oslo. Populariteten til ordningen viser at næringslivet i Oslo ønsker å utvikle nye tjenester for grønn omstilling i byen.  

En av mottakerne var Kruser, verdens første delingstjeneste for elektriske fritidsbåter. Pilotsesongen på Aker Brygge ga nyttig erfaring. I 2021 utvider Kruser tilbudet til flere norske byer.