Lei eller lån festantrekket!

De kuleste jentene låner festantrekket – OG designerveska som passer til.

Tekst Mari Fossheim Foto Ronny Boysen Oppdatert

– Dette er favoritten. Jeg elsker at den er klassisk, lang og enkel, men likevel pyntet.

Klimapilot Julie Malene Fusdahl kaster et blikk i speilet. Den lange jordfargede selskapskjolen av merket Designers Remix sitter som støpt. Fusdahl er klar for å klikke den hjem asap. Stylet med oppsatt hår, øredobber i gull og høye hæler skal den rocke to selskaper hun skal i den neste måneden.

Leie klær

Klimapilot Julie Fusdahl tester leiemarkedet for den perfekte festkjolen.

Men designerkjolen skal slippe å henge ubrukt i skapet etter at festlighetene er overstått. Da skal den nemlig returneres, vaskes og sendes neste kunde hvor den kan glitre på nok en fest. Dette er den nye måten å konsumere klær på. Altså: leie klær – ikke eie dem.

Her kan du leie klær

Klesutleietjenesten Vibrent (tidligere Fjong) er lokalisert i Oslo, men leier ut og sender plagg i hele Norge. Festplagg og hverdagsplagg, designervesker og eksklusive smykker. Vibrent har også plagg for fjelltur, hyttetur og skitur.

Også andre utleiekonsepter har kommet til de siste par årene:

  • Reli fungerer omtrent på samme måte som Vibrent og skriver på egne nettsider at de vil  øke levetiden til plagg og hedre merker med bærekraft i fokus.
  • Jobben med å fremme sirkulær mote og bedre forbruksvaner er også noe Lets rent dresses tar på alvor. Her lånes det ut kjoler og tilbehør til livets små og store anledninger. Alt fra bunader til de mest glamourøse ballkjoler, finner du på disse nettsidene.
  • Hos Hygglo kan du låne det meste – fra spikerpistoler, tilhengere, kameraobjektiver og selskapskjoler.

Å leie klær fremfor å eie dem selv er en bærekraftig trend.

Hun som var en del av problemet

Historien om startupen Fjong – nå Vibrent – begynte i 2016 med en ung kvinne med en flott jobb i finansbransjen og med et klesskap fullt av klær. En som brukte mye tid og penger på garderoben, men som likevel «ikke hadde noe å ha på seg».

– Vi hadde en renseritjeneste på jobben. Det slo det meg at det hadde vært gøy om jeg en gang fikk noen andres plagg i retur og ikke mine egne. Tenk så gøy og spennende! Så kunne jeg levere klærne på rens igjen og på nytt få noen andre klær i retur.

Smarte folk
Tonnevis med klær kastes hver dag. Slik får de nytt liv.

Ideen vokste. De rundt meg støttet meg og syntes at ideen var god. Og sånn ble bedriften til, smiler gründer Sigrun Syverud. Men selv om ideen var god og interessen vokste seg stor, var det opprinnelige systemet tungrodd og tidkrevende:

Leie eller eie?

Visste du at:

  • Kles og skoindustrien står for hele 8.1% av verdens klimagassutslipp (Quantis 2018)
  • Nordmenn har i snitt 359 plagg i klesskapet sitt. (SIFO 2016)
  •  Hvert år sitter norske forhandlere igjen med minst 700 tonn klær som de ikke får solgt (Norsus)
  •  Den største delen av utslippene er knyttet til produksjon av fiber, tekstil og sammensetning av plagget, bare 1 % er knyttet til transport fra produksjonssted til salgssted (Quantis 2018)
  •  Over 2/3 av klærne våre er i dag laget av syntetiske materialer, slik som polyester. (Changing markets 2021)
  • Det er estimert at 20 – 35 % av mikroplasten i havet kommer fra syntetiske klær (Framtiden i våre hender og Naturvernforbundet 2022)

 

– I utgangspunktet var vi et selskap som leide ut klær fra privatpersoner og til folk som trengte et enkelt plagg til en anledning. Vi trengte en bedre nettløsning og et skalerbart system, og vi fant ut at vi måtte hente kapital for å få det til å skje.

Leie klær

Vibrent-gründer Sigrun Syverud

– En skitten industri

– Visste du at 30 prosent av klærne som produseres aldri selges? Det finnes enorme overskuddslagre som aldri når markedet og som ofte blir destruert? Klesindustrien er en skitten industri med enorme utslipp og mye dårlige arbeidsvilkår. Å være med på en bærekraftig måte å konsumere klær på føles veldig bra.

Syverud forteller om selskapet som på et tidspunkt ble tvunget til å tenke nytt, og har gått fra å låne fra garderobene til privatpersoner til å knytte seg til kjente designmerker med ekstra «overstock».

– Et viktig grep er at vi har integrert oss med Renseri.no – et industrielt klesvaskeri og -renseri på Kalbakken.

Å leie klær blir stadig mer populært. Julie er klar for å hive seg på trenden.

Syverud er ikke redd for andre utleie og gjenbrukskonsepter.

– Vi heier på alle disse aktørene og ser ikke på dem som konkurrenter. Det er bruk-og-kast-industrien som er våre konkurrenter, sier gründeren og legger til:

– Men det som skjer akkurat nå er at gjenbruk vokser raskere enn fast fashion. Det er helt fantastisk!

Klimapilotene
Klima i klasserommet
Nye klimapiloter i lufta

Noe nytt som ikke belaster miljøet eller lommeboka

Tilbake på Vibrents kontorer på Grønland er Fjong-medarbeider Alexandra Mieszkowska i gang med å finne fram potensielle kjoler til Julie som hun i forkant har sett seg ut på nettsiden. Men det er ikke slik handelen egentlig foregår. Alt foregår selvsagt digitalt:

leie klær

Hva med en lekker veske?

– Logg deg inn, finn pakken som passer for deg og trykk deg videre. Vil du leie klær i en måned og finne ut om det er noe for deg og din garderobe velger du et av abonnementene. Skal du ha en kjole til en bestemt anledning er det også mulig, forteller Alexandra.

leie klær

Også de øredobbene da!

Klimapilot Julie er i alle fall overbevist og har funnet sin kjolefavoritt blant skattene.

– Det er jo gøy å ha noe nytt, og det er gøy å føle seg fin. At man kan gjøre dette uten å belaste miljøet og til og med gjøre lommeboka en tjeneste er jo veldig bra!

leie klær

Alexandra Mieszkowska

Tidligere har Julie testet ut en annen tilsvarende tjeneste, nemlig Reli, noe hun var godt fornøyd med.

– Denne kjolen gleder jeg meg til å bruke. Men jeg vil også teste med hverdagslige klær. Det føles også bra å støtte start ups.

Her kan du også leie klær!

Vil du prøve ut flere utleiekonsepter? Sjekk ut disse