Sjekk hvordan din favorittpark bidrar til karbonlagring og klimatilpasning i byen
Blå og grønne arealer i Oslo bidrar til karbonlagring, klimatilpasning og naturmangfold. Nå kan du sjekke områdene der du bor og ferdes.
Har du noen gang lurt på hvilke egenskaper trærne i favorittparken din har, eller hvordan elva langs joggeruta di bidrar i natur- og klimautfordringene? Nå kan du zoome inn og studere hvordan de ulike blå og grønne arealene i byen bidrar til karbonlagring, naturmangfold og klimatilpasning.
For å kunne ta hensyn til både natur og klima i byutviklingen, har Klimaetaten fått NIBIO til å utvikle et kart som viser en helhetlig kartlegging av blå og grønne arealer i byen.
Karbon og klimatilpasning i byggesonen
i Oslo
Kartet viser hvilke arealer innenfor Oslo sin byggesone som tar opp og slipper ut klimagasser. Det betyr at Marka ikke er med i denne kartleggingen. I tillegg viser kartet arealenes evne til å redusere ulemper ved et stadig varmere og mer ustabilt klima, og deres funksjon og verdi som naturområde.
– På denne måten blir det enklere å ta hensyn til karbonopptak og egenskaper for klimatilpasning når vi drifter og bygger i byen. Ved å se klimagassutslipp, klimatilpasning og naturmangfold i sammenheng kan det bidra til å synliggjøre og styrke miljøverdienes posisjon i arealbruksvurderinger, sier klimarådgiver i Klimaetaten, Kaja Næss Killingland.
Kartene viser også hvor det er vegetasjon og grøntstruktur som kan ta av for regn og oversvømmelser, og som er med på å avkjøle byen ved hetebølger. I tillegg viser kartene hvor det er viktig naturmangfold og grønne korridorer for at arter skal kunne forflytte seg gjennom byen.
Hjelp til å planlegge for karbonlagring og klimaendringer
Formålet med prosjektet har vært å få bedre kunnskap om hvilke arealer som er viktigst å ta vare på, og hvilke arealer som bør videreutvikles for å kunne håndtere klimaendringene bedre.
Naturen i Oslo gir oss mange økosystemtjenester som vil bli enda viktigere med de klimaendringene som både er her allerede og som vil komme. I tillegg er det viktig å vite hvor det er mye karbon lagret i jord og vegetasjon, for å kunne ta hensyn til dette ved utbygging.
– Kartene forteller oss hvor i byen naturen gir oss tjenester som lagring av karbon, flomdemping og avkjøling på varme dager. Det er spennende å få en bedre oversikt over sammenhengene mellom å ta vare på natur og samtidig redusere klimagassutslipp, sier Heidi Sørensen, direktør i Klimaetaten i Oslo kommune. Hun understreker at prosjektet er et skritt på veien for å imøtekomme målene i klimastrategien om å gjøre Oslo til en klimarobust by og å ivareta og øke karbonlagrene.
Kommunen har mange ulike kart allerede som viser blant annet grøntstruktur eller avrenning. Det som gir dette kartet merverdi, er at her er alle temaene samlet.
– Det gjør at vi kan planlegge mer helhetlig for å utvikle Oslo til en enda grønnere by, legger Heidi Sørensen til.