Solceller skaper attraktive kontorlokaler på Skøyen

Bedre utnyttelse av takflater er viktig for å skape en grønnere eiendomssektor i Oslo. Over den marmorhvite fasaden i Drammensveien 133 utgjør solcellepanelene allerede en forskjell for både miljøet og leietakernes lommebok.

Tekst Magnus Berg Foto Martine Kolstad

Enova gir inntil 10 millioner kroner i støtte til borettslag, sameier og yrkesbygg som gjennomfører energibesparende tiltak, for eksempel solceller. Sjekk www.klimatilskudd.no 

Mellom lufteanlegget og en smal takterrasse på nivået under, ligger Klaveness Marines 79 nye solcellepaneler og steker i sommersola. Pilotprosjektet i Drammensveien 133 på Skøyen skal gi eiendomsinvestoren verdifull kunnskap om grønnere drift av både hel- og deleide yrkesbygg.

Målet er primært er å høste erfaringer. Men allerede nå bidrar solcellene til rimeligere strømregninger og mer fornøyde leietakere i etasjene under det glohete hustaket.

– Vi håper at det vi lærer her raskt vil bidra til at vi får på plass solcellepaneler på de resterende eiendommene våre. På sikt er målet at en større andel av energiforbruket vårt skal kunne dekkes av fornybar energi. Det forteller bærekraftansvarlige i Klaveness Marine, Oda Standal og Linn Anita Rustad.

  • Vurderer bedriften din å montere solceller på taket? Les om hvordan du kan få støtte på Klimatilskudd.no

EGEN SOLENERGI: Solcellene på taket i Drammensveien 133, gir leietakerne reduserte strømkostnader.

Energiproduserende hustak bidrar til en grønnere eiendomssektor

Det familieeide investeringsselskapet startet opprinnelig med shipping, men har med årene blitt en voksende aktør innen både finans, fornybar energi og eiendom. I 2021 sluttet Klaveness Marine seg til Grønn Byggallianses og Norsk Eiendoms veikart mot 2050, der målet er å skape en grønnere og mer bærekraftig eiendomssektor i Norge. 

– Et av kriteriene for å bli en mer bærekraftig eiendomsforvalter er god utnyttelse av takflater – og i Oslo er det veldig mange takflater som rett og slett må utnyttes bedre, forteller Oda.

– Vi er ganske sikre på at det etter hvert vil bli et krav om å ha enten grønne tak eller energiproduksjon på taket – så for oss er det viktig å være frempå og høste erfaring i forkant. Solcelleprosjektet er også viktig for BREEAM-sertifiseringen vår, sier Linn Anita.

Bedre utnyttelse av takflater er et viktig ledd i arbeidet med å skape en bærekraftig eiendomssektor i Oslo. Det er Klaveness Marine i full gang med.

Ønsker å påvirke positivt i flere bransjer

Klaveness Marine har satt seg et eget bærekraftsmål om at 15–30 prosent av investeringene deres skal være grønne. Samtidig jobber de for å redusere unødvendige utslipp fra alle andre investeringer – blant annet gjennom å øke andelen fornybar energi.

– Fordi vi har en stor portefølje, gir det oss også store muligheter til å påvirke. Dermed har vi et stort ansvar for å gjennomføre effektive tiltak som får fart på den grønne omstillingen i bransjen vår, sier Oda. 

– Vi er et familieeid selskap og kan strekke oss lenger enn mange større investorer. Det gir oss mulighet til å påvirke positivt gjennom verdiene vi forvalter – og vi ønsker å bidra til å skape positive effekter i hele verdikjeden, legger Linn Anita til.

Lyst på et mer kostnads- og energieffektivt kontorbygg? Få inntil 10 millioner i støtte fra Enova til energibesparende tiltak. Les mer her

VERDIFULL ERFARING: Oda Standal og Linn Anita Rustad (t.v.) vil gjøre Klaveness Marine til en enda grønnere eiendomsforvalter.

Rask montering og nedbetalingstid

Klaveness Marine har mange partnere de investerer i yrkesbygg med, og de håper at pilotprosjektet på Skøyen vil kunne inspirere flere til å vurdere solceller som en bærekraftig – og ikke minst lønnsom – investering. 

– Pilotprosjektet har vært veldig enkelt å komme i gang med. Fordi nedbetalingstiden er så kort, blir det også raskt en lønnsom investering. Det gjør det enda enklere å overbevise partnere, forteller Linn Anita.

Klaveness begynte prosessen rett før jul, og allerede i januar var solcellene på plass. Det at det går så raskt å komme i gang har bidratt til å senke terskelen for å starte med egen produksjon av solenergi. 

– Der man tidligere kunne ha lange diskusjoner rundt lønnsomheten, krever vi nå å få se regnskapet med en gang – rett og slett fordi virkningene dette har for bransjen og miljøet, er så viktige i seg selv, forteller Oda. 

– I tillegg gjør det eiendommene mer attraktive for leietakerne!

Les mer om solcelletilskuddet på Klimatilskudd.no

79 nye solcellepaneler steker i sommersola. Din bedrift kan også utnytte solenergien. Les mer om solcelletilskuddet på klimatilskudd.no

 

Solcelleanlegget i Drammensveien 133:

Antall paneler: 79

Total kapasitet: 30,81 kWp

Estimert årsproduksjon: 22 300 kWh