15 enkle strømsparetips alle kan bruke

Her er noen tips for deg som vil spare strøm – og kutte i regninga!

Tekst Mari Fossheim Foto Ronny Boysen

Vi er mange som er opptatte av strøm og strømsparing om dagen. Christian Borchgrevink, fotballspiller på Vålerenga, tasser over gulvet i leiligheten på Tøyen med tykke ullsokker og varm genser. Han har fått et knippe sparetips for den kalde sesongen:

– Det er tre ting som er viktig å tenke på har jeg lært. Det er å senke temperaturen, bruke mindre varmtvann og skru av elektriske apparater, forteller Christian. 

strømsparing

Christian Borchgrevink har lært litt om strømsparing, og vil kutte i strømregninga.

Senk temperaturen

Oppvarming er et strømsluk,  og ifølge en SINTEF rapport går ca. 60 prosent av det årlige strømforbruket i norske husholdninger til romoppvarming. Hvis du senker temperaturen i boligen din med kun 1 grad, reduserer du strømforbruket med hele 5 prosent. Her er noen enkle grep:

1. Hold lav temperatur i rom som brukes lite. 

2. Senk temperaturen på ovner og varmekabler om natten.

3. Vurder å installere et varmestyringssystem. Da kan du tidsstyre varmen i huset, ut ifra tid på døgnet og om du er hjemme eller ikke.

4. Sett opp tettelister som hindrer varmelekkasje rundt dører og vinduer.

5. Skal du lufte, sett dører og vinduer på vidt gap en kort stund. Kort og effektivt er mye bedre enn vinduer på gløtt i timevis.

Bruk mindre varmtvann

– Når du bruker mye varmtvann, skyller du også en del penger ned i sluket, sier Christian og vasker hendene i passe lunkent vann.

Oppvarming av vann er nemlig den nest største energityven i boligen din. Rundt 15 prosent av strømforbruket i norske husstander går til oppvarming av vann ifølge Enova.

Å bli mer bevisst på varmtvannsforbruket kan derfor være strømsmart. Små endringer i hverdagsvanene – vipps, så kutter du i strømregninga. Her er noen enkle grep:

6. Vær bevisst på egne vaner når det gjelder vannbruk – f. eks når det gjelder tannpuss, håndvask og skylling av oppvask. Du blir faktisk like ren på hendene med lunkent vann som med varmtvann.

7. Dropp badekaret og gå for en rask dusj – da sparer du mye vann.

8. Skru av dusjen når du såper deg inn, for reduserer du dusjlengden fra 10 til 5 minutter kan du spare så mye som 22 000 liter i løpet av et år.

9. Monterer du et sparedusjhode er du vannsmart! Et normalt dusjhode vil gjerne bruke 14-16 liter vann per minutt, mens et sparedusjhode kan bruke 5-7 liter.

Skal du bli god på strømsparing bør du kutte ned på varmtvannet.

10. Ikke vask opp for hånd hvis du har oppvaskmaskin. En maskin bruker bare 10-14 liter vann per gang, og det er vanskelig å bruke mindre enn dette selv om oppvasken er liten.

11. Fyll opp oppvaskmaskinen før du kjører den. Det samme gjelder for klesvasken.

– Varmtvann spart = penger spart, smiler Christian.

Spar strøm på lys og elektriske apparater

Oppvarming og varmtvann drar mest strøm, men det er også litt å spare på å ikke bruke elektriske apparater mer enn nødvendig. Du trenger heller ikke ha på lys i rom du ikke er i.

Her er noen enkle lysende grep:

12. Skru av alle røde lys. Apparater på stand-by trekker nemlig strøm selv om de ikke er i bruk.

13. Bruk LED-pærer. LED-pærer bruker 90 prosent mindre strøm enn vanlige lyspærer. Kan du bruke dimmere er det også lurt.

14. Gjør det til en vane å skru av lys i rom du ikke er i – og skru av alt lys når du ikke er hjemme.

Skru av lys i alle rom du ikke er i. Det er god strømsparing.

15. Sjekk temperaturen i fryser og kjøleskap. Den bør ligge på -18 for frys og mellom 4-5 for kjøleskap. For hver grad lavere enn dette øker strømforbruket med 6-8 prosent, råder Fortum.no

Her er andre strømsmarte grep

  • Bor du i et borettslag eller sameie? Med solceller på taket kan dere produsere deres egen fornybare energi, og få inntil 10 millioner kroner i støtte fra Enova. Gjennom tilskuddsordningen kan dere få tilskudd til alle typer energibesparende tiltak, fra etterisolering til installasjon av solceller.

Les mer – og søk om støtte her

solcelletilskuddet
Smarte folk
Solceller gir lavere strømregninger på Tveita
  • Alle private husholdninger kan få 10.000 kr i støtte fra Enova ved installasjon av solfangeranlegg. Solfangere bruker solenergi til oppvarming av hus og tappevann, i motsetning til solcelleanlegg, som produserer elektrisitet. Anlegget monteres på tak eller vegg, og utnytter energien i solstrålene til å varme opp vannet i et vannbårent system. På denne måten kan du bruke solenergi til oppvarming  
  • God isolasjon er et skikkelig kinderegg: det er bra for miljøet, det sparer energi og det gir deg lavere strømregning. Borettslag og sameier kan få tilskudd til etterisolering, utskifting av ytterdører og vinduer, og til installasjon av solceller. Dere kan også få støtte til rådgivning i forbindelse med tiltaket.
En mamma sitter med datteren sin på senga og leser bok.
Oppgradering
Ny isolasjon har gitt økt bokvalitet på Ellingsrud
  • Det er ikke bare borettslag og sameier som kan motta støtte til isolering. Du kan få støtte til isolering, bytte av vinduer og dører, og andre tiltak som senker energibruken i boligen din – les mer og søk om støtte her
  • Bedrifter kan også få inntil 10 millioner kroner i støtte fra Enova til energibesparende tiltak. Les mer her.