Disse trestokkene i marka kan beskytte byen mot oversvømmelser
Kan noen enkle byggverk i Oslomarka minske faren for oversvømmelser i byen? Det vil kommunen finne ut.
Tekst Julie Alexandra Lie Pau Foto Christian Tunge
Når det kommer mye regn på en gang, samles store mengder vann i enkelte områder av byen. Dette kan føre til mye overvann og oversvømmelser, som kan være skadelig for veier, bygninger og eiendeler. Derfor tester Oslo kommune ut om barrierer bygd av trestokker i marka kan være med på å beskytte byen når det regner mye.
Det er satt opp barrierer i Skådalen øst for Frognerseteren og i Lunnerdalen vest for Frognerseteren.
Slik bygges flomdemperne
Flere etater i kommunen jobber sammen for å få på plass barrieren. Denne er i Skådalen. Fra venstre: Bent Christen Braskerud (sjefsingeniør i Vann- og avløpsetaten), Knut Johansson (Nordmarka-ansvarlig i Bymiljøetaten), Esben Kirk Hansen (skogforvalter i seksjon Nordmarka i Bymiljøetaten ) og Linn Marie Heimberg (klimatilpasningsrådgiver i Klimaetaten – sammen med hunden Casia, som er veldig glad i både vann og stokker.
Vi bruker store trestammer, som står rett ved der vi ønsker å demme opp når det regner som mest. I tillegg finner vi store steiner i nærområdet. Vi bruker ikke store maskiner eller annet som kan gjøre skade på terrenget.
Ved å bruke naturlige terrengformasjoner vil noen enkle trestokker, plassert på riktig sted, gjøre at vi kan fordrøye (bremse opp/forsinke) masse vann i terrenget når det regner som mest. På den måten kan vi forhåpentligvis hindre skade fra vannet lenger nede i byen.
Vi bruker enkle hjelpemidler som vinsj og spett, i tillegg til rå muskelkraft i arbeidet.
Skogforvalter i Bymiljøetaten, Esben Kirk Hansen.
Hvordan stokkene legges har mye å si. De skal ikke påvirke bekken til vanlig, kun når det kommer mye regn. Men da skal de også klare å holde tilbake store mengder vann. Det er viktig med en passe stor åpning under barrieren. I tillegg må stokkene ligge tett sammen og være brede nok, slik at vannet holdes tilbake uten å erodere i kantsonen. Bekken er flomstor bare i noen timer når det har regnet mye. Dermed risikerer ikke skogen å bli oversvømt.
De lave barrierene er vanngjennomtrengelige. Vi legger stokkene så tett som mulig, likevel vil noe vann renne igjennom.
Sjekker vannmålere flere ganger i året
Vi ønsker å finne ut hvor godt denne enkle teknologien fungerer og har derfor plassert ut vannstandsmålere. Disse måler vannhøyden i bekken døgnet rundt. Innimellom er vi ute for å sjekke vannhøyden og for å sørge for at de fungerer.
På vårparten sjekket vi vannstanden ved barrieren i Lunnerdalen.
Barriere i Lunnerdalen.
Her ser vi hvordan vannet demmes opp og fordrøyes i terrenget når det regner mye. Dette fra Skådalen i høst.
I første omgang handler det om å få gode erfaringer med pilotprosjektene i Skådalen og Lunnerdalen. Når vi har fått bygget opp enda mer erfaring, kan kommunen kartlegge nye steder for flomdempende tiltak – og kanskje også oppskalere prosjektet – slik at vi får beskyttet byen vår enda bedre mot overvann og flom.