4 knallgode juleretter – uten kjøtt!

Hva sier du til en nøttestek eller veggisribbe? Eller en julestek uten nøtter? Her er fire vegetariske juleretter du kan imponere med.

Tekst Mari Fossheim

Lyst på en jul med litt mindre kjøtt – uten å droppe alle tradisjoner og fornærme gjestene i samme slengen? Eller kanskje får du noen til bords som ikke spiser kjøtt?

Sjekk ut disse knallgode oppskriftene på juleretter uten kjøtt fra damen bak Vegetarentusiast, Hanne- Lene Dahlgren, og Mari Hult som står bak Vegetarbloggen.

Veggisribbe

Deilig juleretter uten kjøtt: Blir det veggis-ribberester igjen kan det brukes som pålegg, eller som innhold i lefse, tipser Hanne-Lene Dahlgren.

Ifølge Hanne-Lene smaker ikke denne ribbe som navnet tilsier, men den beskriver bruksområdet for oppskriften.

– Det fantastiske med tofu er at det har masse protein, kalsium og er klimavennlig. I tillegg har den liten egensmak, litt som kylling, og kan derfor suge til seg marinader og andre smaker. Så jo lengre tofuen får marinere, jo bedre, forteller Hanne-Lene.

INGREDIENSER VEGGISRIBBE – 5 PORSJONER

Du trenger

  • 500 g fast tofu
  • 20-30 stk nellikspiker
  • 6 ss tamari el. soyasaus
  • 1 ts liquid smoke (anbefales)

Glaze

  • 3 ss brunt sukker
  • 2 ss smør gjerne plantebasert
  • 1 ss dijonsennep
  • 2 ss tamari el. soyasaus
  • 4 hvitløksfedd revet el. finhakket
  • 1 ts chilikrydder
  • 1/4 ts kanel

Annet

  • 1/2 lime

FREMGANGSMÅTE

  • Start med å presse tofuen tørr med kjøkkenpapir, gjerne sett noe tungt på toppen en halvtimes tid om du har tid.
  • Del deretter et rutenett over hele tofuen ca 1 cm ned i blokken, men ikke så det går helt gjennom. Gjenta på alle tofuene.
  • Nellikspiker er godt i toppen, sett i så mange du ønsker. Dette gir en deilig julete smak.
  • Bruk en brødpose og bland soyasaus og liquid smoke i den, legg deretter tofubitene med kuttsiden ned i posen og stram rundt. Vend godt på den, og la ligge i minst en time, opp til to dager i kjøleskap.
  • Når du nærmer deg servering, sett ovnen på 190 grader over-og undervarme, og stek i 50 minutter eller litt lengre om du vil ha enda tørrere overflate.
  • Når det er 15 minutter igjen av steketiden, varm opp alle ingredienser til glazen, og ta av platen når det har kokt i et halvt minutt. Den blir litt tykkere når den får stå.
  • Når tofuen er klar i ovnen, ta ut og sett på et serveringsfat, og hell over glazen. Nyt med en gang og server gjerne med tilbehøret du ellers ville hatt til ribbe. Du kan også spise den kald som pålegg eller noe annet kreativt du kommer på.
  • Dersom du elsker asiatiske smaker er det knallgodt med litt lime på toppen.

 

Nøttestek

Klar for flere juleretter uten kjøtt? Her er Hanne-Lenes saftige nøttestek!

INGREDIENSER NØTTESTEK – 6 PORSJONER

Du trenger

FYLL

  • 1 dl quinoa
  • 2 dl vann
  • 0.5 ss grønnsaksbuljongpulver evt 1/2 buljongterning knust
  • 30 gram tørket shitake 1 pakke er ofte 30 gram (kan sløyfes hvis du ikke liker sopp, men smaken gir noe ekstra synes vi:)) Du kan også bruke fersk sopp om du ikke finner tørket, da anbefaler jeg enten 2 portobello eller 6-8 aromasopp/shiitake som stekes godt til de er helt tørre.
  • 2 fedd hvitløk
  • 200 g spinat grovhakket
  • 230 g linser ferdig kokte, valgfri farge.
  • 150 g vegansk smøreost f.eks Oatly på mackan naturell eller med hvitløk og urter
  • 50 g tørkede tranebær
  • 1 neve valnøtter grovhakkede
  • 1 ts tørket salvie
  • 2 ts chilikrydder
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 2 ts balsamicoeddik
  • 2 ts tamari eller soyasaus (tamari er glutenfritt)
  • ½-1 ts salt
  • pepper

ANNET

  • 1 pakke smørdeig (se notater) de fleste varianter er veganske. Bruk en glutenfri variant om du trenger det.
  • Litt mel til utkjevling
  • Litt plantemelk til pensling eller olje

FREMGANGSMÅTE

  • Legg den tørkede soppen i varm vann 5-10 minutter.
  • Start med å koke quinoaen i buljong. Bland quinoa, vann og buljong i en kjele, kok opp og la småputre i ca 15 minutter til alt vannet er fordampet. Sett til side.
  • Hell vannet av soppen og grovhakk den.
  • Ta frem en vid kjele: Stek så soppen i tørr panne til den har krympet mye.
  • Tilsett finhakket hvitløk og spinat. Rør til all spinaten har falt godt sammen.
  • Tilsett skylte linser og kremost, rør til alt er godt blandet. Ha i resten av ingrediensene til fyllet, husk quinoaen. Smak til med salt og pepper. Hvis blandingen er litt våt, stek den litt til så det ikke er væske i bunn når du rører.
  • La blandingen kjøle seg litt (mitt triks er å sette den ute i fem minutter)
  • Når blandingen er litt kjøligere skal du forme den som en tykk pølse i plastfolie.
  • Så skal du ta resten av folien stramt rundt pølsen, og trykke den litt sammen, slik at den lettere sitter sammen inne i «steken». La massen hvile i kjøleskapet en stund, helst en times tid. Sett ovnen på 200 grader. Hvis ikke du har tint smørdeigen i kjøleskapet, så kan du ta frem platene fra fryseren nå, og la de tine spredt utover på et bakepapir mens du gjør klar til kjevling.
  • Legg så platene på hverandre så de overlapper, og kjelve ut til et rektangel på ca 40*30 cm (sjekk bildekarusell)
  • Legg så deigen på et bakepapir før du monterer, ellers kan den bli vanskelig å flytte.
  • Hvelv pølsen forsiktig ut av plastfolien i midten av butterdeigen.
  • Skjær striper som er like store som tommelen fint rundt hele steken. Deretter tar du annenhver stripe over til den andre siden over steken.
  •  Pensle med plantemelk eller olje og stek i 40-45 minutter til den er gylden og sprø på utsiden. La hvile i 10 minutter før servering, da holder den bedre på formen.

 

Jordskokksuppe

Jordskokk-knollen minner om en potet – men ikke la deg lure! Den smaker så mye mer. I denne suppen fra Mari Hult gir den en nøtteaktig smak, og bidrar til en utrolig kremete og fyldig konsistens. Perfekt til julefestbordet – spesielt som forrett.

juleretter uten kjøtt

Juleretter uten kjøtt: Denne smaksbomben er perfekt til forrett

FREMGANGSMÅTE

INGREDIENSER JORDSKOKKSUPPE – FORETT 4 PERSONER

Du trenger:

Til to porsjoner (fire personer som forrett): 

  • 8 jordskokker
  • 6 desiliter grønnsakskraft eller vann med økologisk buljongpulver
  • 2 desiliter soyafløte
  • Salt og pepper
  • 1 spiseskje olje
  • 1 spiseskje gresskarkjerner
  • 1 kvast persille
  • Skrell 7 av jordskokkene, og skjær dem opp i litt mindre biter.
  • Ha bitene over i en gryte, hell på grønnsakskraft og soyafløte og gi det hele et oppkok. La det deretter småkoke på lav varme til jordskokkbitene er møre. Kjør suppen jevn i en kjøkkenmaskin/blender eller med en stavmikser, og smak den deretter til med salt og pepper.
  • Skrell den siste jordskokken, og skjær den i tynne skiver. Varm opp oljen til høy varme i en stekepanne, og stek jordskokkene mens du hele tiden vender på dem. Rør inn gresskarkjernene, og strø eventuelt litt salt over.
  • Finhakk persillen.
  • Server jordskokksuppen rykende varm, og topp med jordskokk/gresskarkjerneblandingen og finhakket persille.
Mat
Mindre matsvinn: Tre enkle resteretter av grøt

Juleretter uten kjøtt: julestek – uten nøtter

Denne varianten av julestek fra Mari Hult er full av gode julesmaker, fra blant annet pastinakk, sellerirot, salvie og grønnkål. Den smaker fabelaktig med alt av vanlig julemiddagtilbehør, og den tåler et par dager i både frys og kjøleskap.

Juleretter uten kjøtt: Julestek uten nøtter men fylt opp av pastinakk, sellerirot, salvie og grønnkål!

INGREDIENSER JULESTEK (UTEN NØTTER) 4 PORSJONER

Du trenger

  • 1 pastinakk
  • 200 g sellerirot
  • noen salvieblad
  • 2 dl tørka røde linser
  • 2 ss olje
  • 1 ts løkpulver
  • 1 ts hvitløkpulver
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts oregano
  • 2 ss soyasaus
  • 5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver
  • 200 g grønnkål
  • salt og pepper
  • 1 dl pinjekjerner
  • 1-2 dl havregryn
  • 4 plater butterdeig

FREMGANGSMÅTE

  1. Skrell og grovhakk pastinakk og sellerirot. Finhakk salvie. Skyll linsene i kaldt vann.
  2. Varm opp olje til medium/høy varme i en gryte. Ha først i pastinakk og selleri, surr det i noen minutter. Ha i linser, løkpulver, hvitløkpulver, paprikapulver og oregano, rør alt godt sammen. Tilsett deretter soyasaus og vann med buljongpulver. La det hele koke opp, deretter småkoke.
  3. Grovhakk grønnkål og ha i når linsene har kokt i 15 minutter. Rør alt godt sammen og la det koke til all væsken er absorbert. Ha platen av varmen og smak til med salt og pepper. Rør inn pinjekjerner, ha deretter i 1 og 1 spiseskje havregryn, og jobb det hele sammen til du har en relativt fast deig som henger sammen. Ta gjerne et par runder med stavmikseren om det blir for løst.
  4. Forvarm stekeovnen til 200 grader, kle et stekebrett med bakepapir.
  5. Kjevle ut butterdeigen til et stort rektangel. Fordel linsemassen på midten, og rull sammen til en fast og tett stek. Overfør til stekebrettet med brettekanten ned. Skjær forsiktig et rutemønster i toppen, og pensle med litt olje.

Stek i ca 30 minutter. Skjær i skiver og server rykende varm!

Matvinn ikke matsvinn! Denne familien har klart det!
Mat
Like god etter «best før»