Et spleiselag som varmer
I 2022 ga Oslo kommune klimatilskudd for til sammen 120 millioner kroner. Denne rekordsummen betyr at aldri før har så mange Oslofolk, borettslag og bedrifter søkt om støtte til tiltak som både kutter utslipp og kostnader.
Først og fremst –
Takk!
Takk til oslofolk, borettslag, bedrifter og næringsliv som vil investere i klimatiltak. Innsatsen som gjøres med hjelp fra Klima- og energifondet bidrar til at Oslo blir en bedre by for oss som bor her nå – og alle de som kommer etter.
Klimatilskuddene som folk og næringsliv har søkt på ligger på www.klimatilskudd.no. Tilskuddene dekker inntil en viss prosentandel av totalkostnadene. Gjennomføres alle tiltakene det ble søkt om i fjor, fører dette til klimainvesteringer for mange hundre millioner kroner.
– Dette viser at klimatilskuddene til kommunen treffer og blir tatt godt imot av Oslos befolkning og næringsliv. Samtidig er det gøy å se at så mange vil bidra til å få ned utslippene og gjøre Oslo til en bedre by, sier direktør i Klimaetaten, Heidi Sørensen.
Energitilskudd gjør Ellingsrud varmere
Takk for at dere etterisolerer og gjør Ellingsrud varmere.
Takk for at dere stråler litt ekstra når sola skinner på Tveita.
Og takk for at dere bytter dører og vinduer, og tar knekken på trekken en gang for alle.
– Da ny isolasjon endelig var på plass, merket vi med én gang hvor mye den hadde å si for både temperatur og lydnivå. Spesielt når arbeidet pågår for fullt hos naboen.
Det forteller Tora Fause. Sammen med mannen Pål Kragstad og deres to små døtre, flyttet hun inn i Frydenlund borettslag. Da hadde borettslaget allerede vedtatt å skifte ut fasade og tak på samtlige boliger. I den forbindelse ble det søkt om energitilskudd til isolasjon fra kommunen. Da arbeidet startet opp i februar, hadde familien rukket å kjenne på den bitende trekken som kom sivende inn fra vinduer og loftsluka.
– Det ble fort veldig kaldt på rommene til jentene. Vi visste at det ville bli dyrere å bo i hus enn i leilighet, men de høye strømregningene kom likevel brått på, sier Tora.
Energitilskudd utgjorde 10 fotballbaner med isolasjon
Nå er sitasjonen en helt annen. Støtten borettslaget har fått fra Klima- og energifondet gjør at Tora og Pål bare betaler en brøkdel av hva de selv hadde måttet betale for etterisolering av boligen.
Ny isolasjon har gitt økt bokvalitet på Ellingsrud
– Vi er veldig takknemlig for at vi bor i et borettslag som tilrettelegger så godt for et lavere energiforbruk. Nå gleder vi oss til gode og varme nattahistorier med jentene utover vinteren.
I fjor ble det gitt støtte til 59.000 kvadratmeterne med isolasjon Det tilsvarer om lag 10 fotballbaner
Rekordåret 2022
Takk til deg som lader taxien din hjemme på Mortensrud.
Og til deg som suser forbi morgenrushet i Majorstukrysset på lastesykkel.
Takk til deg som leverer pakker elektrisk, så du slipper å stå på tomgang utenfor oppgangen på Oppsal.
Takk til dere på Skøyen som sanker strøm på taket – og gjør at vi alltid er fulle av energi på jobb.
Et av de mest populære tiltakene i tillegg til isolasjon og utskifting av vinduer og dører, var støtte til solceller. Nettopp energitilskudd fikk et ekstra fokus i fjor.
– Vi ser at energitilskuddene har vært ekstra populære i et år hvor mange er bekymret for strømregningen. For å komme befolkningen og næringslivet i møte, doblet vi støttesatsene på tilskuddene til solcelle og isolasjon i 2022, forteller Sørensen.
De økte støttesatsene innebærer at borettslag og sameier som vil ha solceller på taket nå får støtte på inntil 35 prosent av investeringskostnadene. De som søker om støtte til isolasjon, nye vinduer og dører kan få inntil 20 prosent av kostnadene dekket av kommunen også ut 2023.
Så takk til alle dere som er med på små og store tiltak som gjør byen vår litt grønnere, litt renere og litt tryggere.