Oslos nye klimapiloter om: Lukten av elbuss, fremtidshåp og klimakunnskap

Klimapilotene styrker laget med to nye foredragsholdere som setter klima på timeplanen. Det betyr at fem klimapiloter inntar Oslos klasserom denne høsten.

Tekst Mari Fossheim Foto Ronny Boysen

Dumt spørsmål – men du kjenner selvsagt til Klimapilotene?

Gjengen bestående av unge, superkompetente foredragsholdere som reiser rundt i Osloskolen med sine foredrag om klima og miljø? På oppdrag for Klimaetaten og Utdanningsetaten i Oslo kommune. De tilbyr 60 minutters eller 90 minutters gratis foredrag. Rett inn i klasserommet.

Gjengen er også nasjonalt kjent for sin inspirerende Instagramkonto @klimapilotene

Du kjenner til dem ja. Det var bra.

Det er mange grunner til å booke en klimapilot til din skole🎉💚

Det du kanskje ikke vet er at laget er styrket med to ferske flygedyktige piloter. Sammen med pilotveteranene Hauk Are Fjeld, Julie Marie Følstad og Julie Malene Fusdahl er også Racha Yacef Hanine (24) og Margret Stray-Pedersen (29) klare for Osloskolen denne høsten. Lange relevante CV’er, nyttige erfaringer og stor formidlingstrang gjør dem skreddersydd for oppgaven. Og gjett om de er klare:

Margret er en av Oslos nye klimapiloter

Margret Stray-Pedersen er Klimapilotenes nyeste tilskudd.

– Det å nå ut til ungdommer med klimafakta, fremtidshåp og løsninger blir veldig spennende. Jeg ønsker å fokusere på at ingen trenger å være perfekte og ingen spørsmål er for dumme, smiler Margret.

Racha er enig:

– Foredragene gir oss mulighet til å gi ungdom kunnskap som angår alle. Jeg vil at ungdommene skal ta eierskap til klimakrisen og føle at det er noe som angår dem.

Racha er en av Oslos nyeste klimapiloter

Også Klimapilotenes nyeste tilskudd – her er Racha Yacef Hanine.

Klimapilotene: samme suksessoppskrift med nye elever

Prosjektet Klimapilotene og undervisningsportalen klimaskolen.no så dagens lys for over fire år siden. Det som startet som et Miljøhovedstadsprosjekt, drevet av Utdanningsetaten og Klimaetaten, fortsetter – bare med økt fart. Pilotene er nemlig fortsatt like populære blant elever og lærere, og klimakunnskap har heldigvis ikke gått av moten.

– Etter fire år har vi fortsatt stor etterspørsel etter klimapilotene. Satsningen er et viktig bidrag for å bygge opp klimakunnskap blant barn og ungdom. Pilotene gjør en kjempeviktig jobb i skolen og det er grunnen for at vi nå styrker laget, forteller prosjektleder i Klimaetaten Elisabet Molander stolt.

Oppskriften er den samme som i 2019: unge mennesker som snakker med unge mennesker. Kunnskap om klimaendringer både globalt, nasjonalt og lokalt. Løsninger er en viktig del av foredraget.

Her er Klimapilotene

Her er Klimapilotene – fra venstre  Hauk Are Fjeld, Julie Følstad, Margret Stray-Pedersen, Julie Fusdahl og Racha Yacef Hanine.

– Det kommer hele tiden nye elever som vi vil gi oppdatert klimakunnskap. Undersøkelser som vi sender ut til skolene to ganger årlig viser at lærerne er kjempefornøyde med opplegget vi kjører. Det passer godt inn med de nye læreplanene som kom i 2020, forteller Molander.

 

Drømmen om havfruer og kampen mot urettferdighet

Så hvem er Oslos splitter nye klimapiloter da? Og hva brenner de for?

For Margret Stray-Pedersen er svaret opplagt. Fra da hun lagde en shorts av colakorker på ungdomskolen, spilte rollen som dråpe i havet på Operaen og startet studentbedriften SeaMe i 2016. Og ikke minst etter å ha jobbet som prosjektleder for marin forsøpling i Norges Dykkeforbund.

Plast i havet

På jakt etter plast i havet. Noen som mangler en regnbukse?

Det er kjærligheten til havet som gjennomsyrer det meste.

– Jeg er delvis oppvokst på en øy i Oslofjorden og har alltid vært fasinert av havet. Etter å ha jobbet med marin forsøpling har jeg sett mye under vann som ikke skulle vært der. Spøkelsesredskaper som fisker evig. Og selvfølgelig – alt, alt for mye plast.

Formidlingstrang kommer også langt opp på lista. Erfaring med skuespill, sang og dans ved Den Norske Opera og Ballett gjør henne både scenevant og kreativ.

– Faktisk drømte jeg om å bli enten popstjerne eller havfrue da jeg vokste opp, ler hun.

– Å være klimapilot er nok ikke så langt unna akkurat det …

Pilotkollega Racha Hanine er også levende opptatt av formidling. Da hun startet den digitale markedsplassen ence.no i 2020 ville hun samle sosiale og miljømessig bærekraftige merker på et sted.

– Formålet var å forenkle valget for folk som ville handle mer bærekraftig. Målet var å bidra til å øke både kunnskap og motivasjon til å ta bærekraftige forbruksvalg i hverdagen.

En annen viktig tematikk for Racha er urettferdighet.

– Urettferdighet er bakgrunnen for hele mitt samfunnsengasjement. Vi vet at klimaendringer rammer urettferdig. Noen har tjent urettferdig mye på bekostning av klima, og noen lider urettferdig mye på bakgrunn av det, forteller hun.

Duften av en elbuss

Så er det ett kontinent som peker seg ut for 24-åringen fra Ekeberg. Med bakgrunn fra Algerie og et brennende engasjement for Afrikas klima og miljø utfordringer reiste hun nemlig forrige semester til Namibia, Tanzania og Sør- Afrika. Der var hun for å oppleve lokal kultur, men oppholdet og inntrykkene ble i stor grad farget av å se energifattigdom og strukturelle ulikheter på nært hold.

– Hyppige strømbrudd påvirker ikke de rike områdene i så stor grad. De har nemlig dieselaggregater i backup. Så systemene forsterker ulikhetene. Sårbare grupper blir enda mer sårbare i møte med klimaendringer som ekstremvær, sier Racha. Hun gleder seg til ærlige samtaler med elevene.

– Jeg håper elevene kan være ærlige om hvorfor ikke de er opptatt av klima, eller hva som distanserer dem fra tematikken. Kanskje oppdager vi andre vinklinger som opptar de unge – minoritetsungdom som kan engasjeres av konsekvenser i foreldrenes hjemland, eller idrettsengasjerte unge som kan se en sammenheng mellom klimatrusler og deres hobbyer.

Læring går begge veier, og Oslos ferskeste klimapiloter er klare for å både lære mer og få innspill fra ungdommen.

Klimapilotene holder foredrag om klima og miljø i Osloskolen

– Dette er en bevisst generasjon som har vokst opp med teknologi og de kan veldig mye. På mitt første foredrag ramset en av elevene opp flere positive sider ved klimatiltak og trakk fram «lukten av elbuss». Det er ikke noe jeg hadde tenkt på før. Men jo – det er jo en elbuss-lukt, sier Margret og smiler.

 

Vil du ha en klimapilot til din skole?

Klimapilotene tilbyr både et 60-minutters foredrag med rom for spørsmål, og et 90-minutters foredrag hvor pilotene går mer i dybden på relevante tema og der eleven inviteres til diskusjon.

Klimapilotene kan bookes her!