Er du også klar for en grønnere, billigere og mer klimavennlig julefeiring? Her er tipsene du trenger akkurat nå.
Tekst Margret Stray-Pedersen Foto Unsplash
Hva kan du gjøre med restematen etter julen for å unngå matsvinn, og hvordan kan du gjøre gavene og innpakningen mer klimavennlig og økonomisk smart? Svar: en hel masse! Slik feirer du en litt grønnere jul!
Den gamle pynten er den fineste
Ifølge SSB importerte vi i fjor julepynt for 420 millioner kroner, og juletrebelysning for 96 millioner kroner. Uansett om du har boden full av gammel julepynt eller ikke, så har vi triksene for deg.
Sjekk bildekarusellen under for tipsene til en litt grønnere jul⤵
Er du lei av julepynten du har hjemme? Med tørket frukt, et ødelagt smykke eller noen stoffrester kan den bli som ny. Dersom du har et ekte juletre som må trimmes kan du også bruke avkappet som pynt på bord eller dør.
Det finnes mye fint og unikt å få kjøpt brukt i butikker og på nett.
I julen tennes det mange stearinlys i adventsstake og snølykt. Visste du at stearinlys kan være laget av ulikt materiale? Svanemerkede stearinlys er laget av minst 90 % fornybar råvare. Det er også mulig å ta vare på lysstumper, og lage nye lys av dem.
Få julepynten til å vare år etter år med riktig oppbevaring. Ta ut batterier av julelys før du pakker det ned, og pakk inn knusbar julepynt. Dersom du også har en vanntett beholder, blir det lettere å unngå skade på pynten.
Smart og klimavennlig julehandel
I en undersøkelse gjort av Unicef Norge oppga fire av fem at de får julegaver de ikke trenger, og nesten halvparten sa at de ofte gir gaver uten å vite om mottakeren har bruk for det.
For å unngå å havne i den situasjonen selv, har vi klekket ut tre tips til en litt smartere julehandel, en handel som er estimert av Virke til å være på 133 milliarder kroner i år.
Lag en ønskeliste, og be om konkrete ønsker. Slik risikerer du å ikke gjøre et bomkjøp, eller at gaven havner i en skuff. Det er også mye enklere å handle brukt dersom man får eller gir et konkret ønske. Foto: Canva
Å gi en opplevelse, en aktivitet eller en tjeneste er en super gave. Kanskje dere alltid har snakket om å lære en ny sport, og du har funnet et introduksjonskurs som er midt i blinken? Kommer favorittartisten til byen? Bare husk å avtale tid og sted, slik at man ikke glemmer å innfri gaven.
Klar for en grønnere jul? Vet du hva favorittmaten til gavemottakeren er? Det er i så fall en perfekt gave. Spiselige gaver med lang holdbarhet er lurt.
Grønnere jul med kreativ innpakning
Hver jul er det anslått at nordmenn til sammen bruker rundt 60 millioner meter gavepapir. Dersom vi nordmenn hadde valgt å pakke inn ekvator til jul, istedenfor alle gavene, hadde vi trengt en og en halv jordklode.
Er du i det kreative hjørnet, og samtidig ønsker å bruke mindre gavepapir, så har vi tre tips til deg:
Bruk noe du allerede har hjemme, for eksempel en avis til innpakning, og garnrester som gavebånd. Gavepapir kan gjenbrukes flere ganger dersom det ikke ser ut som det har blitt angrepet av en tiger. Et overflødig handlenett er utmerket til å pakke inn en julegave, og forhåpentligvis får mottakeren bruk for handlenettet også. Foto: Katya Bukhantsova
Lag din egen gjenbrukbare gavepose. Med materiale til overs kan du lage en gavepose, og en oppfordring til mottakeren om å gi den videre. Mon tro hvor den ender opp til slutt? I tillegg bidrar du til å redusere mengden engangsprodukter. Foto: Katya Bukhantsova
Dropp innpakningen! Hva med å lage en skattejakt eller en rebus i stedet? Rebusen kan også inneholde hint om selve gaven. Hvis julenissen kommer på besøk, kan gavene utdeles i form av en quiz eller en gjettelek?
Foto: Katya Bukhantsova
ReLove har laget en oppskrift på gjenbrukbar gavepose som kan lages av materiale du har hjemme.
Tradisjonelt julegavepapir er lite miljøvennlig. Hva med å lage noen søte juleposer av stoff du har liggende? Se så lett det er!
Tilpass klærne på nye måter
Dukker det opp en invitasjon til en julemiddag eller et julebord kan du finne frem finstasen. Kanskje du har noe hjemme i skapet allerede som kan forbedres, tilpasses eller styles på nye måter slik at det føles nytt?
Psst: Oslo bugner av bruktbutikker, bare sjekk ut denne oversikten.
En gammel kjole kan bli «ny» med små grep. Sy om, tilpass eller legg på ekstra pynt og stæsj.
Lag et byttemarked på jobben eller med venner! Å låne eller bytte et antrekk med noen du kjenner er en fin måte å utvide garderoben. Det er også mulig å leie antrekk til spesielle anledninger.
Istedenfor å kjøpe nytt, kan du kjøpe brukt. Her holder innehaver av Tidstypisk, Camilla Harbu Bielecki, opp to vintageskatter. Det er smart å kjøpe klær av god kvalitet slik at de kan ha lang levetid. Foto: Nora Farstadvoll
Å beregne korrekt mengde mat kan være en utfordring, og spesielt i julen når man heller vil handle for mye enn for lite.
Ved å ha noen rene beholdere klart til måltidet er over kan du forhindre unødvendig matsvinn. En løsning er å sende gjestene hjem med restene, eller å invitere til en restefest dagen derpå.
Her finner du oppskrifter på deilig restemat av grøt, ribbe og kalkun.
Når mandelen er funnet, og ingen har lyst på mer grøt finnes det nye muligheter. Kanskje du kan friste med riskrem, lapper og vafler av grøtrestene? Foto: Simen Øvereng
Ribberestene kan bli til flere middager, for eksempel til taco eller wok. Foto: Simen Øvereng
Kalkun er den mest populære nyttårsmiddagen i Norge, og fem prosent sier at de spiser det på julaften. Restene kan passe i både pasta og salat. Foto: Simen Øvereng
For flere grønne nyheter, abonner på vårt nyhetsbrev!